Популярният адвокат Елена Гунчева публикува в своя профил във фейсбук

...
Популярният адвокат Елена Гунчева публикува в своя профил във фейсбук
Коментари Харесай

Адв. Елена Гунчева: Собственикът на врачанския „Конкурент“ Димитър Николов е „наследникът“ на Делян Пеевски и убития Петър Христов в Търново

Популярният юрист Елена Гунчева разгласява в своя профил във фейсбук забавни обстоятелства за притежателя на врачанския вестник „ Конкурент “ Димитър Николов. Това стана по време на предизборната акция, само че взехме решение да го задържим за след 4 април, с цел да не бъдем упрекнати, че влияем на настроенията на електората. Агенция BulNews неведнъж е писала, че зад мюрето Димитър Николов се крие корпулентният някогашен народен представител Делян Пеевски. С актуалната обява този факт се утвърждава и ще е отлично партиите да имат едно мислено, когато получават оферта от банкрутиралия ежедневник „ Конкурент “. Публикуваме без редакторска интервенция позицията на юрист Елена Гунчева. Заглавието е на редакцията::
"Какво е общото сред Бургас, Велико Търново, Враца, Горна Оряховица, Кърджали и Пазарджик? Че са български градове? Правилно, само че освен. Верният отговор се крие в едно име:
Димитър Стойков Николов, претендент за депутат, трети в листата на ГЕРБ в 4-ти МИР. Към момента – ръководител на Общински съвет Горна Оряховица от Политическа партия ГЕРБ. Без подозрение наше момче, на партията. Но става известно и на Шиши.
Освен пръв измежду равни в локалния парламент на Горна Оряховица Димитър Николов е и медиен магнат. Между 2011-а и 2018-а години той придобива общо 10 медии в 6 български града. И сходен предприемачески дух би бил окуражителен, в случай че не бяха 4 смущаващи обстоятелството:
Първо, посредством комплицирани гроздове от компании, общи адреси и други необорими знаци някои от придобивките на Димитър Николов са ясно свързани с досегашния народен представител от Движение за права и свободи и към момента сегашен медиен магнат Делян Пеевски.
Освен това някои от придобивките на Николов се оказват някогашна благосъстоятелност на убития преди 3 години великотърновски предприемач Петър Христов. Който пък от своя страна беше непосредствен до някогашния втори в ГЕРБ Цветан Цветанов. И както се приказва, главен спонсор на Цвета Кирилова.
Съвсем ясни са и следите на медийната империя на Николов и към източилите КТБ кредитори.
На финала – може би най-скандалното от издателската активност на запътилия се към Народното събрание гербаджия: всички тези 10 медии се устоят извънредно с парите на данъкоплатците. Същите, които заплащат на господин Николов и заплата като ръководител на Общинския съвет в Горна Оряховица.
И, щом сме заговорили за Горна Оряховица, да стартираме от там печалния преглед на може би законните, само че надълбоко аморални финансови инжекции за медиите на Димитър Николов. На 10.04. 2017 година Издателска къща “Компакт медиа” ООД, на която той е едноличен притежател, печели социална поръчка за “реализация на ограничения за информация и гласност на активността на община Горна Оряховица”. Сумата е 28 771,20 лева, а срокът – една година. В същата 2017-а година бюджетът на Община Горна Оряховица е малко над 27 млн. лв.. За съпоставяне в същата 2017-а година бюджетът на Община Варна, да вземем за пример, е 261 млн. лв. – съвсем 10 пъти по-голям от този на Горна Оряховица. А целият бюджет за медии ( включително телевизия, 2 национални радиостанции, локални и национални вестници и онлайн агенции) е 100 000 лв. – 3,5 пъти по-голям от сумата за другояче скромната като рейтинг медиа на Димитър Николов.
По това време Николов е елементарен общински консултант в Горна Оряховица. Две години по-късно – 3 месеца преди локалните избори, издигнали го до ръководител на общинския съвет, публичната поръчка за същите услуги към този момент е извоювана от друга медия…. – бургаска. Сумата е 29 520 лв. за година. При търсене в определената от общината медия – Черноморие – бг, “Горна Оряховица” се загатва само когато футболен тим от Южното Черноморие гостува на “Локомотив”. Или самоинициативен колектив от кв. “Гарата” взе участие във фестивала “Листопад на спомените” край морето. За сметка на това хвалебствените дитирамби за ГЕРБ-управлението на община Горна Оряховица не престават да се леят от медиите на Димитър Николов. Този път гратис или по силата на шуро-баджанашки скачени съдове, прикрити зад контракти на подизпълнители.
Дали е законно? Най-вероятно да. Морално? А нека, но едва ли!
Всъщност надали новоизлюпеният медиен магнат е разкрил топлата вода да получава общински и държавни пари, с цел да устоя медийните бухалки, на които е притежател. Но по този начин или другояче той сполучливо ползва уродливото “ноу хау”, унищожило съвсем изцяло медийния пазар в България.
От оповестените по Закона за наложителното складиране на печатни и други творби и за оповестяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги заявления излиза наяве, че над 15 български общини са осигурявали финансови инжекции на горнооряховския общинар. А в по-големите от тях има и ВиК сдружения, и лечебни заведения, а в някои – и печеливши общински компании като “Пазари”, “Обреди”, “Градски транспорт”. И всички те под строй заплащат “данък спокойствие” на Димитър Николов.
И, в случай че прочетеното дотук мощно ви припомня на построяването на една друга империи, заграбила националния медиен пазар в България, то приликите с същински герои и събития напълно не са инцидентни. Защото Димитър Николов и неговата “Компакт медия” ЕООД дълги години дели еднакъв офис с банкрутиралия вестник “Устрем” в Горна Оряховица – на ул. “Патриарх Евтимий “ № 34. Собственик на вестника е “Карне М” ЕООД, която има непогасени 57 млн. лв. към КТБ. И посредством “Национанална организация разпространение” АД е обвързвана с Цветан Ангелов Ангелов – ръководител на Съюз на разпространителите на вестници и списания. Този съюз влиза в състава на новоучредения Съюз на вестникарите и разпространителите на вестници и списания, на който ръководител е Делян Пеевски. Именно от преодоляването на разпространителска мрежа за печатните издание в България стартира и възходът на Делян Пеевски към медийния монопол в България. Чрез прекъсване на каналите на разпространяване той съумя да извие ръцете на притежателите на най-големите печатни медии в страната, да стане техен притежател и да ги трансформира в изтривалки на властта. Без значение в чии ръце е тя сега. Стига да е подготвена постоянно да си заплаща “данъка спокойствие” с нашите, на данъкоплатците, пари.
Ролята на “втори ешелон” в районен формат на този монопол е отредена на Димитър Николов, който от същия Цветан Ангелов Ангелов купува врачанския “Конкурент нюз” и бургаския “Черноморски фар”. Интересен факт е, че за “Черноморски фар” горнооряховският медиен магнат заплаща 201 000 лева (през 2011-а година). Интересен е и въпросът от кое място е взел тази сума в случай, че по доклади той няма такива обороти и облаги. И към същата 2011 година едвам свързва двата края след серия от провалени медийни планове във Велико Търново. Съвсем друга тематика е и защо са му районни медии във Враца и Бургас в случай, че той едвам се оправя с издръжката на тази в родния му град – осведомителния уебсайт regnews.net.
Заедно с Цветан Ангелов горнооряховският “Делян Пеевски” има взаимни участия в “Лавина” ООД-Враца, ИК “Знаме”-Пазарджик и Издателска къща “Родопи” ООД-Кърджали.
Чрез вестник “Кореспондент” във Велико Търново и “Фейс Нюз” ООД Димитър Николов пък е обвързван и с разстреляния в София предприемач Петър Христов. Чрез ИК “Компакт Медиа” Николов е съучастник с “Пиейчфинанс” ЕООД на Борислав Досев – водач на Петър Христов. Едновременно с това Димитър Николов придобива дяловете си във “Фейс нюз” ООД от “Пропъртис мениджмънт груп”, също благосъстоятелност на Петър Христов
В “Питай ме” ООД (собственик на новинарския уебсайт Boliarinews) Димитър Николов е съучастник със Стилиян Найденов, в този момент основен редактор на вестник “Борба” във Велико търново, и с някогашния водач на Петър Христов – Борислав Досев – с по30%. Вестник “Борба” е на 50% благосъстоятелност на Делян Пеевски. Интересен факт е, че шеф на “Питай ме” ООД е бил Виктор Азманов, който изненадващо преди година закупи сериозен дял от компанията за почистващи препарати и дезинфектанти ХМИ ООД. Няколко месеца по-късно към притежателите на извънредно печелившото произвеждане се причислява и брачната половинка на близкия от Делян Пеевски някогашен народен представител от Движение за права и свободи Камен Костадинов.
Вече упомената Варна стана първия регионален град без вестник, писа наскоро “24 часа”. Там моделът на взаимозависимост на медиите от общинско финасиране беше въведен още преди 2005-а година от някогашния кмет Кирил Йорданов. Тази скица работи добре за политическия хамелион Йорданов, само че обезличи медиите в града и скоро те изгубиха въздействието си. Тогава пристигна и политическата гибел на Йорданов, изпъден след няколкоседмични митинги тъкмо преди 8 години.
Остава да забележим кое в Горна Оряховица, Враца, Бургас, Кърджали, Пазарджик и Велико Търново ще изчезне първо: рекетиращите медии или властимащите им притежатели и благодетели.
ГЛАСУВАШ ЗА ГЕРБ – ПОЛУЧАВАШ Движение за права и свободи И ШИШИ! Българи, мислете! Бъдещето ни се дефинира СЕГА! И е време да кажем „ стига” на мафията, овъртолена като свински вътрешности и подиграваща се на народа си! "

Елена Гунчева
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР