Популистките лидери на Полша и на Унгария изразиха днес яростно

...
Популистките лидери на Полша и на Унгария изразиха днес яростно
Коментари Харесай

Полша и Унгария отхвърлиха плана на ЕС за миграционна реформа

Популистките водачи на Полша и на Унгария показаха през днешния ден гневно тяхната опозиция против промяната на европейската система за миграцията и даването на леговище, само че те въпреки всичко не могат да блокират тази промяна, обобщава Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция. 

Възраженията бяха изразени два дни след основно съглашение сред страните членки на Европейски Съюз по отношение на значим правилник от новия европейски миграционен пакт, който следва да бъде признат в цялостния му тип.

Унгарският министър председател Виктор Орбан, прочут със разногласията си с Европейски Съюз и гневните си изявления против Брюксел, през днешния ден даже приказва за " обезчестяване ". " Ако сте изнасилени законно, в случай че сте принудени да приемете нещо, което не харесвате, по какъв начин желаете да постигнете компромис и съглашение? Това не е допустимо ", съобщи той.

" Ние не се опасяваме от диктатите на Брюксел и на Берлин ", сподели на собствен ред полският министър председател Матеуш Моравецки. Той повтори отхвърли си да бъде наложена на Полша една система на систематизиране на противозаконните мигранти. Тези негови изявления пристигнаха 10 дни преди парламентарните избори в Полша, редом с които ще се гласоподава и на референдум по няколко въпроса, единият от които касаещ точно противозаконна миграция в Европейски Съюз. Надпреварата сред партиите в Полша за тези избори се обрисува оспорвана, напомня Франс прес.

За да изразят недоволството си от напредъка по миграционната промяна, с изключение на мощни думи, Полша и Унгария алегорично попречиха приемането на обща декларация по миграционния въпрос от срещата на върха на Европейски Съюз в Гранада.

Миграционното досие е едно от най-трънливите сред 27-те. То беше сложено в дневния ред на срещата на върха по искане на италианския министър председател Джорджа Мелони след прииждането на лодки с мигранти на остров Лампедуза, което подсети за спешността от общ европейски отговор на противозаконната миграция.

В последните дни испанският архипелаг Канарски острови също регистрира повишаване на броя на мигрантите.

Днес италианският министър председател Джорджа Мелони акцентира, че 27-те страни членки на Европейски Съюз са единни по въпроса, че приоритет е да се спре противозаконната миграция. Тя също по този начин съобщи, че схваща позицията на унгарския и на полския си сътрудник, наблягайки, че разликите в гледните точни по отношение на миграционната промяна сред нея и тези водачи се дължи на разликите в географската обстановка.

Президентът на Франция Еманюел Макрон приветства това, че миграционното досие напредва както би трябвало към приемане с квалифицирано болшинство.

Полша и Чехия желаеха, само че без триумф, декларацията по миграционния въпрос от срещата на върха да включва нужда от приемане на миграционната промяна с единомислещ избор. Това тяхно искане не беше почетено и те отхвърлиха да поддържат общата декларация от срещата в частта й за миграцията.

Същото нещо се разигра и по време на срещата на върха в Брюксел в края на юни, когато полско-унгарското дуо блокира приемането на заключенията от форума тогава, с цел да изрази опълчването си против други два текста от миграционния пакт, по които малко преди този момент страните членки бяха постигнали единодушие.

По всички тези текстове от миграционния пакт, по които Полша и Чехия гласоподават срещу, се гласоподава с квалифицирано болшинство.

Днес заради неналичието на консенсус по отношение на общата декларация за миграцията от срещата на върха, ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел излезе с декларация по тематиката от свое име. В нея се споделя, че е належащо да се отговори на противозаконната миграция неотложно и уверено и да се ускорят връщанията на противозаконни мигранти.

В декларацията на Мишел се загатва също и решимостта на Европейски Съюз да подписа световни партньорства, които да са взаимоизгодни, със страните на генезис и страните на пренос, като съглашението, подписано с Тунис, с цел да се понижи броят на противозаконните пристигания на мигранти на европейска територия.

Споразумението с Тунис обаче е обект на дискусия, обвързвана с безпокойството по отношение на обстановката с човешките права и правата на мигрантите в тази страна. Някои страни членки на Европейски Съюз също по този начин го подлагат на критика, тъй като споделят, че не са били задоволително въвлечени в преговорния развой за сключването му.

А наскоро президентът на Тунис Каис Сайед отхвърли европейски средства, отпуснати на Тунис, като ги дефинира като смешни, което подхрани още повече подозренията по отношение на това партньорство.

Освен миграцията на срещата на върха в Гранада се приказва и за разширението на Европейски Съюз.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР