Популистката партия на премиера Андрей Бабиш печели лека преднина пред

...
Популистката партия на премиера Андрей Бабиш печели лека преднина пред
Коментари Харесай

Слаба преднина за управляващата партия след парламентарния вот в Чехия

Популистката партия на премиера Андрей Бабиш печели лека преднина пред опозицията в изборите за Сенат (горната камара на парламента) и локални органи на властта в Чехия, които се организираха през днешния ден, сочат предварителните резултати.

 © Българска телеграфна агенция
Политическо придвижване Действие на недоволните жители (АНО) на Бабиш има близки резултати с опозиционната Гражданска демократична партия (ГДП), съгласно резултатите от една трета от изборните региони. АНО може да изпрати в Сената 12 претенденти, а ГДП - 10, съгласно по-ранни прогнози.

Чешката социалдемократическа партия, младши сътрудник в съдружното държавно управление, наподобява е претърпяла тежки загуби. Партията се бори да резервира 13-те си места в Сената, само че съгласно частичните резултати има действителен късмет да задържи едвам 5.

Общо ще бъде възобновен съставът на една трета от горната камара на чешкия парламент - 27 от 81 места, като е вероятен балотаж идната седмица.

Изборите се правят оценка като значим тест за АНО, която през юли подписа съглашение за делба на властта, с цел да образува съдружно съглашение.

Право на глас имат към 8,4 милиона души. Изборите ще дефинират и състава на над 6000 градски и общински съвета.

По предварителни оценки изборната интензивност е към 45%. Заради комплицираната изборна система на страната публични резултати се чакат едвам на следващия ден.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР