Поправките в закона за съдебната власт, върху които президентът наложи

...
Поправките в закона за съдебната власт, върху които президентът наложи
Коментари Харесай

Ветото на Радев: Магистратите с повишения за заслуги, а не за членство във ВСС

Поправките в закона за правосъдната власт, върху които президентът наложи несъгласие, на процедура дават опция на магистратите покачване без те да са посочили справедливи заслуги за такова. Това изясни в „ Лице в лице “ по бТВ съветникът на президента по правните въпроси – Иванка Иванова.

Вчера Румен Радев наложи несъгласие върху Закона за правосъдната власт поради частта с бонусите в кариерата на членовете на Висш съдебен съвет. Те плануват всеки магистрат, който е бил част от съвета, да има право на покачване, когато още веднъж се върне в правосъдната система.

Някои съдии дефинираха това като политическа корупция в правосъдната власт.

По думите на Иванова президентът е наложил несъгласие, тъй като предлагането съдържа в себе си редица несъгласия и не на последно място, тъй като в тази връзка към този момент има висящо дело в Конституционния съд.

„ Основният мотив там беше, че то опонира на правилото за самостоятелност на правосъдната власт, както и на правилото за разделяне на управляващите, тъй като не може със свое решение Народното събрание да основава даже правна опция Висш съдебен съвет да покачва свои някогашни членове. Въпросът за покачване на магистратите е напълно в компетентността на Висш съдебен съвет “, разясни тя.

„ Втората причина (за ветото – бел. ред.) е, че откритият интернационален стандарт изисква повишението на магистратите, в частност – съдии, да става единствено въз основа на справедливи критерии. В рамките на европейската общественост на една правна мисъл, в каквато сме ние, това е главната гаранция за самостоятелност на правосъдната власт. Мотивът за ветото е, че когато един човек престои избран интервал от време във Висш съдебен съвет, това не го прави автоматизирано кадърен да заема пост в по-висш орган на правосъдната власт “, добави Иванова.

Съветничката на президента разяснява и за какво предложенията от ръководещите план за нова конституция не предлага решения всъщност: „ Нашият политически проблем е, че на улицата има едни хора, които желаят оставка та на основния прокурор и нашите европейските сътрудници непрестанно повдигат въпроса за ниската наказателна успеваемост за нашата наказателна политика против корупцията по високите етажи на властта. Проектът, който е импортиран за нова конституция, не просто не дава отговори на тези въпроси, не просто не предлага решение, а задълбочава казуса и усилва властта на основния прокурор, вместо да предложи метод той да носи някаква отговорност “.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР