Понятието “брутна минимална работна заплата“ ще обърка цялото законодателствоТова, което

...
Понятието “брутна минимална работна заплата“ ще обърка цялото законодателствоТова, което
Коментари Харесай

Георги Гьоков: ПП премахват клас “прослужено време”. Това е абсурд

Понятието “брутна минимална работна заплата “ ще обърка цялото законодателство
„ Това, което се одобри в обществена комисия за минималната работна заплата, няма нищо общо с първоначалното  предложение на Българска социалистическа партия. Те съвсем анулираха препоръчаното от Българска социалистическа партия – тя да е 50% от междинното заплащане, което е европейска инструкция. “ Това съобщи ръководителят на Комисията по труда и обществената политика и депутат от „ Българска социалистическа партия за България “ Георги Гьоков в ефира на Българска национална телевизия.

„ Промяната беше импортирана от ГЕРБ и подкрепена от „ Продължаваме промяната “, „ Демократична България “ и „ Български напредък “, акцентира Гьоков и изясни, че  съгласно признатите промени, нарастването на минималната работна заплата се отсрочва с една година, а държавното управление няма да успее да дефинира минимална заплата в упования от обществото и служащите размер.

Георги Гьоков разяснява още, че в случай че нарастването на минималната работна заплатата от 710 лева на 850 лева не бъде направено тази година, идната година, когато ще бъде изчислявана по правилото, тя  би трябвало да се усили с много по-голям скок, който ще бъде нетърпим за работодателите.

„ В никой нормативен документ не е дадена формулировка за брутна минимална работна заплата. Объркват цялото законодателство. Допълнителните заплащания, които са обвързани с минималната заплата, в този момент по какъв начин ще ги обвържем с брутна работна заплата, която на всичкото от горната страна ще бъде плаваща поради другите доплащания на другия служащ “, сподели още Гьоков по отношение на измененията.

Депутатът от левицата разяснява и предлагането на „ Продължаваме промяната “ да отпадне клас прослужено време, като  уточни, че това не е положително решение, тъй като е лишаване на права.

„ Брутната работна заплата се образува от главната работна заплата плюс всички спомагателни заплащания. Само че Политическа партия, очевидно поради някакъв техен ангажимент или виждане, се оповестиха да отпадне клас прослужено време “, уточни социалистът.

Той изрази вяра, че предложенията, признати в обществена комисия, ще бъдат преосмислени и  оттеглени от техните вносители или ще бъдат отхвърлени от Народното събрание.

Георги Гьоков разяснява и писмото на  „ Продължаваме промяната “ в границите на напъните им за сформиране на държавно управление с втория мандат, като уточни, че в него няма изискване за отпадане на промените в Изборния кодекс.

„ Там написа минимална работна заплата – 50% от междинната работна заплата, на никое място не написа за брутна работна заплата, а вчерашното предложение даже не е направено по реда на правилника на Народно събрание “, обърна внимание той и добави, че Българска социалистическа партия ще бъде виновна в решението си дали да поддържа кабинет с втория мандат, като то следва да бъде взето от управителните органи на партията.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР