Понякога имаме нужда от подкрепа, от помощ за справянето с

...
Понякога имаме нужда от подкрепа, от помощ за справянето с
Коментари Харесай

Най-добрите техники за самопомощ

Понякога имаме потребност от поддръжка, от помощ за оправянето с нещата към нас. Но не всеки път може да намерим кой да ни помогне. Нито пък сме склонни да обременяваме другите с нашите проблеми.

Всъщност не всеки път е необходимо да се обръщаме към другиго, тъй като самите ние притежаваме задоволително запас, с цел да може сами да си помогнем. Това става с няколко техники за самопомощ, които може да се ползват в моменти на нерешителност, на стрес, на заетост, на липса на храброст и увереност. Опитайте ги и вие!

Самовнушение – Аз мога

 Самоутвърждения и самопомощ

Това е доста мощна техника, която може да ви изстреля мощно напред и да ви даде сили да се справите с всичко. Изпълнява се пред огледалото, само че в случай че това ви смущава, може просто да седнете комфортно и да пандизите очи. Ако виждате облика и в огледалото, започнете да си повтаряте на разум или на глас, до момента в който се взирате в себе си, следното: „ Аз мога да се оправя с този проблем! Аз съм мощен човек и ще съумея да преодолея следващото затруднение. Образът, който виждам, е на твърдоглав и съдбоносен човек. Това е МОЯТ облик! Аз мога! “. Ако не се гледате в огледалото, повтаряйте си следното одобрение „ Аз мога да преодолея всичко! Аз мога да се оправя с всеки проблем! Усещам себе си като мощен и съдбоносен човек! Усещам по какъв начин силата се влива в мен! Аз мога! “.

Техника за релаксация при напрежение

За да си помогнем да се отпуснем при огромен стрес и напрежение, може да ползвате тази техника. Това е процедура за бърза релаксация, която отпуска цялото тяло и успокоява мозъка.

Легнете на пода върху мека постеля за гимнастика (или друга постелка) или на твърдо легло. Осъзнайте тялото си и неговото разположение в пространството. Сега напрегнете всички мускули на тялото, започвайки от пръстите на краката, през задачите крайници, торса, ръцете гърба и мускулите на лицето и главата. Напрягайте и стискайте оптимално, без да отпускате, като останете по този начин в продължение на няколко минути. Сега с издишване отпуснете цялото тяло. Повтаряйте си „ Аз се отпущам, тялото ми е изцяло отпуснато и релаксирано “. Осъзнавайте по какъв начин напрежението към този момент го няма и по какъв начин се чувствате все по-леки и по какъв начин у вас няма никакво напрежение.

Техника за утешение и балансиране

 Техники за самопомощ

Може да я прилагате, в случай че се чувствате неспокойни, тревожни, при бодърствуване и дисбаланс на самостоятелната нервна система.

Седнете комфортно и поставете ръцете си с преплетени пръсти откъм гърба на врата – директно под главата. Дишайте умерено, без напрежение. Погледнете първо наляво, като завъртате единствено очите си – главата би трябвало да остане в същата позиция. Останете по този начин за малко, след което погледнете надясно. Отново завъртете единствено очите, не движете главата. След малко задържане надясно, повторете още веднъж наляво. Направете това няколко пъти, до момента в който не започнете да се прозявате. Това демонстрира, че към този момент сте въздействали позитивно на нервната си система и тялото и имате стремежи резултат. Ако не се получи с прозявката, пробвайте още веднъж по-късно. Постепенно ще постигнете търсения резултат. Когато извършите техниката в продължение на няколко минути, може да свалите ръце и да си починете.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР