Понеже тази сутрин и последните дни чувам най-различни неверни твърдения,

...
Понеже тази сутрин и последните дни чувам най-различни неверни твърдения,
Коментари Харесай

Петков за РСМ: България има три ясни изисквания. Вархеи: Бихме желали споразумение през юни

" Понеже тази заран и последните дни слушам най-различни погрешни изказвания, че българското държавно управление имало две външни политики, желая ясно да заявя пред българските жители и пред комисар Вархеи, че България има три ясни условия за напредването по тематиката Северна Македония ". Това съобщи министър председателят Кирил Петков в Министерския съвет след срещата си с европейския комисар по съседство и разширение Оливер Вархеи.

Това са:

- Спазване на Рамковата позиция, която беше призната от българския парламент;

- включване на българите в конституцията на Северна Македония, с цел да могат техните права да бъдат предпазени.

- Договорът за добросъседство да се извършва.

Това са били нашите полемики и преди, и в този момент и работим да забележим дали е допустимо Европейски Съюз да бъде поръчител за тези три условия, посочи министър председателят.

„ Аз ясно заявих, че както преди - по този начин и в този момент, това са трите условия, за които постоянно сме говорили. Когато някой прави едностранни подправени вести или се пробва да направи политически дивиденти на гърба на тази тематика, дано да застане с индивида, който му е споделил това, и да каже какво тъкмо е имал предвид”, акцентира Петков.

От своя страна комисар Оливер Вархеи дефинира като " фрустриращо ", че още няма решение на казуса.

" Тъй като още веднъж и още веднъж се връщам, значи че към момента няма решение, което доста ни фрустрира, в случай че мога искрено да го кажа, тъй като не можем да продължим по-нататък с процеса по присъединение на РСМ - всички страни членки да го одобрят. След всички извършени диалози в София и Скопие европерспективата за Република Северна Македония освен ще се обясни, само че и ще се укрепи. "

Юни е значим месец от календара на Европейския съвет и бихме желали в скоро време да забележим съглашение, разяснява Вархеи.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР