Понеже беше 1-ви април, ден на лъжата, Беновска започна с

...
Понеже беше 1-ви април, ден на лъжата, Беновска започна с
Коментари Харесай

Беновска пита: Пламен Димитров: С ЕК, за Gemcorp и завода за батерии, КНСБ ще сподели притеснения



Понеже беше 1-ви април, ден на лъжата, Беновска стартира с смешка въпросите си към президента на КНСБ Пламен Димитров по време на конференция, излъчена непосредствено във, в и по Радио К2 на 93.9MHz. на 1.04.2022 година

Илиана Беновска: Г-н президент на КНСБ, Пламен Димитров! Съобщавам Ви, че преди малко министър-председателят Кирил Петков подаде оставката на държавното управление в залата на Народното събрание!

Пламен Димитров: Първоаприлска смешка!?

Илиана Беновска: Разкрихте ме! Исках да Ви видя реакцията! Сега по въпросите. Критикувахте Плана за възобновяване и резистентност в частта му енергетика и се спряхте на плана за 1,6 милиарда за един много новаторски цех за акумулатори.
Как ще коментирате подписания на 23-ти март меморандум от държавното управление с, сякаш, американска компания, също в региона на енергетиката – Gemcorp, за която американското посолство отхвърли публикуваната от Министерски съвет информация, че то е показало тази компания на държавното управление и я предложило като вложител, още веднъж в енергетиката, и то в региона на друг види нововъведения?! Това е първият ми въпрос, ще Ви помоля да не го отбягвате!
И вторият ми въпрос – какъв брой срещи до момента сте имали с Кирил Петков и Асен Василев и до каква степен те са били резултатни?

Пламен Димитров: Няколко срещи сме имали с министър-председателя. Една по-дълга, по-дълбока, към час и половина, първоначално. Другите са били по-конкретни и по-инцидентни. С вицепремиера и министър на финансите много повече, включително и в НСТС. Това демонстрира, че няма липса на разговор, от една страна. От друга страна обаче доста от нашите оферти, които вършим, не виждат бял свят.

Илиана Беновска: Да Ви подсетя за вложителя Gemcorp!

Пламен Димитров: Няма да не помни, само че тъй като трябваше да свържем двете неща!

Илиана Беновска: Само да прибавя нещо! Това е вложител, който дава обещание 1 милиард в енергетиката! Но, нали, се сещате, че това би трябвало да бъде разисквано и със синдикатите? Защото, вие, имате доста мощен профсъюз в региона на енергетиката. И, може би, ще желае държавна гаранция такава инвестиция!

Пламен Димитров: Аз загатнах, че степента на бистрота не е приемлива във всички министерства и ведомства. И в тази ситуация, явно, всички виждаме ярка неяснота по това по какъв начин в действителност се канят и избират каквито и да било вложители. Ние сме, естествено, за привличане на вложители - съществени и стратегически, само че по транспарантни процедури. Първо - да, цех за акумулатори, може би, е добра концепция да се прави. То е заложено, като допустима самодейност, включително и от нас, когато сме коментирали с работодателите и в Икономическия и обществения съвет, където приехме неотдавна едно мнение за териториалните проекти. Териториалният проект на Стара Загора, най-вероятно, би трябвало да интегрира и финансирането, би трябвало, да бъде от фонда за обективен преход. Дали, размерът на това финансиране е явен?! Не е, съгласно мен! И най-важното – дали има действителни пазарни условия за сходен цех в случай, че в Плана за възобновяване, в действителност, са заложени големи батерийни мощности, които обаче нямат аналог сега. Това, което споделят специалистите: в Калифорния, най-големият сега батериен парк, е 500 мегаватчаса. И цената на съхранението, и по-късно отдаването, т.е. - цялата стойност, не е толкоз ниска, тъй че да е толкоз атрактивно това деяние. Така че - има потребност от експертни диалози, а не прибързани решения, които издават самоувереност, а може би и някакъв различен интерес. Аз не знам, по този начин давам отговор на Вашия въпрос, не знам какво друго! Но непрозрачността и прибързаността на тези дейности, преди всичко, значат самоувереност. За сходни големи вложения не може да се подхожда по този метод! А, дали, има нещо друго откъм гърба – не мога да кажа! Но! Всеки един има право да има своите подозрения!

Илиана Беновска: Прощавайте, единствено едно конкретизиране! Ще потърсите ли диалог с министър-председателя Петков - който участва на подписването и на министъра на енергетиката Николов, за тази компания Gemcorp, която американците отхвърлиха, че са им я промотирали – вложител за милиард $?

Пламен Димитров: В рамките на европейския учебен срок ще кажем нашите съображения, несъгласия и терзания на Европейска комисия. В това число и за тази компания, за която говорите Вие. Може да има и други? Ние не знаем! Но, тази неяснота води след себе си недобри, явно, оценки и подозрения за нещо друго!
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР