Поне шест – седем членове на кабинета са нарочени за

...
Поне шест – седем членове на кабинета са нарочени за
Коментари Харесай

Проф. Буруджиева вдигна завесата: ГЕРБ и ДПС искат смяна на 6-7 министри, Асен е под прицел

Поне шест – седем членове на кабинета са нарочени за промяна незабавно след локалните избори, като главната офанзива е против Асен Василев. Това разгласи политологът проф. Татяна Буруджиева в изявление за БНР. Тя посочи, че съгласно нея рокадите в Министерски съвет ще бъдат преди ротацията, а не след нея.
Според Буроджиева разновидностите за бъдещото ръководство на страната след вота са два – или рокади в кабинета, или основаването на напълно ново държавно управление от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Демократична България.
„ Аз считам, че след локалните избори ще се изиска промяна на министри. ГЕРБ ще предложи тази промяна с аргумента, че би трябвало да се съблюдава сделката сред двете партии, че след ротацията ще се смени единствено министър-председателят и той ще наследи кабинет, който ще ръководи. Другият вид е да се предложат и други министри, и да се избере държавно управление още след локалните избори “, разяснява политологът.
Тя уточни, че ГЕРБ и Движение за права и свободи вършат ясна поръчка за това кои министри ще се сменят преди ротацията, с цел да може тя да се реализира.
„ Нарочени са най-малко 6-7 министри – къде по-слаби, къде по-силни. Въобще няма да бъде признат бюджетът на Асен Василев “, безапелационна е Буруджиева. След локалните избори упованието, което се сътвори, е, че ще бъде поискано от ПП-ДБ да създадат смени на министрите, следва и приемането на бюджета.
Моята догадка е, че главната офанзива сега е към Асен Василев и по тази причина тя е толкоз шумна, защото става въпрос за една фигура, от която Политическа партия доста мъчно, наподобява съвсем невероятно да се откаже “, проучва тя.
Според Татяна Буруджиева сега ключът ще бъде кои ще са идващите управленци на България и по какъв начин ще бъде разпределен финансовият запас, с който не можа да се оправи Асен Василев.
Тя уточни, че дружно с ГЕРБ и Движение за права и свободи, и Демократична България могат да вземат участие в основаването на идващото държавно управление незабавно след вота.
„ Демократична България отдавна прекалено много мълчи, за тях доста е значимо да излязат чисти електорално от обстановката и от тази коалиция, която виждаме, че по никакъв начин не работи добре при тях “, разяснява политологът.
По думите й локалните избори ще повторят конфигурацията на парламентарната група на ПП-ДБ, където Демократична България имат повече депутати.
Политическа партия ще имат прекомерно малко общински съветници, тъй като нямат структури и организации по места, предвижда още Буруджиева.
Според нея за Движение за права и свободи не е наложително да има министри, а главната цел на придвижването е от него да зависят решенията за страната.
„ Движение за права и свободи се стреми към връщане към своята роля на балансьор. Това е тяхната съществена цел.
Те нямат проблем с наличието във властта. Където и да погледнете, във всички министерства те си имат фрагменти, които си развиват “, добави тя.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР