Поне петима са кандидатите за стратегически инвеститор в проекта АЕЦ

...
Поне петима са кандидатите за стратегически инвеститор в проекта АЕЦ
Коментари Харесай

Поне 5 компании кандидатстват за стратегически инвеститор в АЕЦ Белене

Поне петима са претендентите за стратегически вложител в плана АЕЦ " Белене ". Вчера изтече крайният период за подаване на предложения, а през днешния ден се чака те да бъдат обществено оповестени.

Според вестник " 24 часа " това са съветската " Росатом ", Корейската хидроядрена корпорация, " Фраматом " и " Дженерал Електрик " . Очаква се заявление да подаде и Китайската национална нуклеарна корпорация .

На базата на получените заявки страната ще реши с кои претенденти да стартира същинските договаряния по плана. След това определените компании би трябвало да показват съответни предложения, от които да стане ясно какъв би бил размерът на инвестицията и цената на създаваната електрическа енергия.

НЕК разгласи процедурата по намеране на стратегически инвестиор на 11 март, а на 22 май беше оповестена в формалния вестник на Европейски Съюз. Очакванията са изборът на компания за построяването на атомната електроцентрала да завърши през месец май 2020 година.

Кой кой е измежду претендентите?

" Росатом " от дълго време декларира интерес да дострои втората атомна централа, само че до момента нейни представители внимателно споделяха, че ще се срещнат с процедурата за стратегически вложител и ще решат дали ще вземат участие. Руската корпорация е притежател на " Атомстройекспорт ", която бе определена в далечната 2006 година за реализатор на АЕЦ " Белене ". Държавната корпорация строи сега 6 енергоблока в Русия и 36 блока в чужбина. " Росатом " достави оборудването за нуклеарния остров, откакто " Атомстройекспорт " завоюва арбитраж и НЕК заплати поръчаното и създадено съоръжение през 2016 година

Китайската национална нуклеарна корпорация (CNNC) е държавно дружество под директно ръководство на централното държавно управление. Построила е първата атомна електроцентрала в континенталната част на Китай, водеща е в националната промишленост за нуклеарни технологии и в развиването на нуклеарната сила. Тя е единствен експортьор на атомни електроцентрали в Китай, продала е седем енергийни блока и осем реактора на седем страни и е в договаряния с повече от 40.

През предходната година на сцената се появи и Корейската хидро- и нуклеарна корпорация , която също съобщи интерес към плана. На уеб страницата на Korea Hydro & Nuclear Power Co., Ltd. (KHNP) написа, че тя е най-голямата електроенергийна компания в Южна Корея, която прави 31,5% от тока в страната. Дъщерна е на Корейската електроенергийна корпорация (KEPCO), в която акционери са Корейската финансова корпорация с 32,90%, корейското държавно управление с 18,20%, националната пенсионна работа с 6,16%, а миноритарни и други акционери държат 37,15%. Акциите ѝ се търгуват на Корейската и на Нюйоркската фондова борса.

" Дженерал Електрик " и " Фраматом " също от дълго време се обявиха, само че като снабдители на съоръжение. Така че в енергийните среди се спори дали са стратегически вложители, или стратегически снабдители.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР