Най-малко 30 изчезнали след свлачище в нефритова мина в Мианмар

...
Поне 30 души са обявени за изчезнали след кално свлачище
Коментари Харесай

Поне 30 души са обявени за изчезнали след кално свлачище в нефритова мина в Северен Мианмар.

Планинският град Хпакант в щата Качин е дом на най-големите и доходоносни мини за нефрит в света.

Смята се, че много от засегнатите са местни жители, които копаят в калта покрай скалите, много от които работят и живеят в изоставени минни ями.

Смъртоносните свлачища са често срещани в района, когато силен мусонен дъжд залее Мианмар между май и октомври.

Най-малко 162 души загинаха при свлачище в същия район през юли 2020 г., докато инцидент през 2015 г. остави над 110 жертви.

Добивните дейности бяха спрени поради дъждовния сезон. Въпреки това, много от заловените в инцидента, който се случи около 15:30 местно време в неделя, бяха независими чистачи, търсещи нефрит.

Интензивният дъжд беше разхлабил масивни купчини пръст с височина повече от 150 м, останали от разкопки на минни компании, изпращайки мръсотията и отломките да се спускат надолу по скалата и помитайки миньори по пътя.

Оцелелите също са описали стена от кал, скали и наводнена вода, която ги е заляла, докато са копаели за нефрит.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">Пейзажът в тази част на Мианмар е осеян със стотици нерегламентирани мини. Те привличат огромен брой работници мигранти от други части на страната, които идват да търсят нефрит, повечето от които в крайна сметка се продават в Китай.

Един спасител каза пред Асошиейтед прес, че 34 души са изчезнали, докато осем са ранени и са откарани в болница в неделя.

Той каза, че усилията за търсене и спасяване продължават, но някои миньори вече са се върнали на мястото с надеждата да намерят нефрит.

"Все още не сме открили трупове", каза спасителят, пожелал анонимност, защото се страхуваше да бъде арестуван от военните.

Добивът на нефрит е важен източник на приходи за военното правителство на Мианмар. Той също така финансира Армията за независимост на Качин, етническа въоръжена групировка.

В продължение на много години военните и бунтовниците Качин се бориха за контрол над тази част от щата Качин заради мини за нефрит, които се оценяват на около 30 милиарда долара (£23,6 милиарда) годишно.

Там имаше чести боеве преди и след военния преврат през 2021 г., който свали цивилното правителство, водено от Аун Сан Су Чи.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР