Най-малко 27 души бяха открити мъртви в пустинята след експулсиране от Тунис: Либия

...
Поне 27 души от Субсахарска Африка загинаха през последните дни,
Коментари Харесай

Поне 27 души от Субсахарска Африка загинаха през последните дни, след като бяха експулсирани от Тунис към границата с Либия и изоставени в пустинята в безмилост топлина, според либийските власти.

Либийските граничари откриха телата „в пустинята [в] огромна зона на юг от северния пропускателен пункт“, каза в сряда Малик Трайна от Ал Джазира, репортаж от либийския град Мисрата.

„Изключително горещо е с температури над 40 градуса [по Целзий, 104 градуса по Фаренхайт]“, каза Трайна, добавяйки, че бежанци и мигранти казаха, че са били принудени да вървят с дни без вода, храна или подслон.

Либийските граничари и групи за защита на правата обвиняват Тунис, че експулсира бежанци и мигранти през границата в безлична пустиня, далеч от градове и села в разгара на лятото, като част от репресии, които Human Rights Watch казаха, че се равняват на „колективно експулсиране“.

Тунис започна да експулсира черни африкански мигранти и търсещи убежище през юли след дни на насилие в пристанищния град Сфакс, при които един тунизиец беше убит.

Местните се оплакаха от поведението на бежанците, докато бежанците казаха, че са били обект на расистки атаки.

Либийските граничари казаха, че средно по 150 души на ден преминават в Либия, след като са били експулсирани от Тунис.


Тафаул Омар каза, че е била отведена в граничната зона със съпруга си и оставена там с малко вода, докато е бременна.

„Съпругът ми е работник. Той беше бит и обиждан [в Тунис]“, каза Омар пред Ал Джазира. „Два дни по-късно ни отведоха на границата. Набиха мъжете и ни изоставиха.”

Тя вървеше с часове под палещото слънце, преди да бъде открита от либийските власти.

Ал Джазира не можа независимо да провери нейния акаунт.

Али Уали, либийски граничар, каза пред Ал Джазира, че често е трудно да се открият хора. „Това е широка пустиня и групи мигранти вървят във всички посоки“, каза той.

Министерството на вътрешните работи на Тунис отрича изхвърлянето на бежанци и мигранти в пустинята. Президентът Каис Сайед определи докладите като дезинформация, насочена към дискредитиране на страната.

„Тунис отхвърля всички обвинения за експулсиране на африкански имигранти“, каза тази седмица говорителят на вътрешното министерство Факер Бузгая пред агенция Ройтерс.

Запитан как блокираните в пустинята са пристигнали там, той каза: „Хората, които отговарят на условията за законно влизане в Тунис, ще бъдат допуснати“, добавяйки, без да уточнява, „Тунис не носи отговорност за това, което се случва извън неговите граници. ”

Миналия месец Международната организация по миграция и Службата на Върховния комисариат на ООН за бежанците заявиха, че са дълбоко загрижени за безопасността на стотици мигранти и бежанци в Тунис, които са били преместени в „отдалечени и пусти“ гранични райони или избутани през границата.

Хиляди мигранти, които са живели в Тунис, се опитаха да заминат за Европа тази година, след като Сайед обяви репресии срещу тях през февруари, заявявайки, че присъствието им е част от заговор за промяна на демографския състав на Тунис.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР