Поне 15% от заведенията в страната няма да отворят врати

...
Поне 15% от заведенията в страната няма да отворят врати
Коментари Харесай

Над 15% от заведенията у нас вече са фалирали

Поне 15% от заведенията в страната няма да отворят порти в случай че изключителното състояние падне на 13 май, а в случай че приказваме за юни, то този % ще нарасне. По-притеснителен за дребния и междинния бизнес обаче ще е процентът откакто стартираме работа още веднъж - предвиждаме 50% банкрути до края на годината. Това съобщи пред bTV ръководителят на Асоциацията на ресторантьорите Ричард Алибегов.

"Написахме поредност от писма към другите министерства и чакаме отговор. Ситуацията е изцяло нова, само че ние желаеме разговор и да начертаем пътека по какъв начин ще продължим ", акцентира Алибегов, акцентирайки, че неяснотата сега основава напрежение в бизнеса, което се трансферира на служащите.

Притеснява ни да не стане както с пазарите - да не би след отпадането на ограничаващите ограничения да се получи втори пик на заболелите и да се наложи още веднъж да затворим, добави той. По думите му след рецесията браншът ще се възвръща най-малко шест месеца.

Ричард Алибегов разяснява и мярката 60/40, наблягайки, че огромна част от бизнеса не може да се възползва от нея. "За ръководещите мярката 60/40 е прелестна. Ние също сме на мнение, че тази мярка би била прелестна, само че сега от нея огромна част от дребния и междинния бизнес не може да се възползва поради едно от изискванията – неналичието на всевъзможни отговорности към бюджета ", сподели ръководителят на Асоциацията на заведенията.

Алибегов изясни, че дребният и междинният бизнес съвсем постоянно има отговорности. Той е безапелационен, че в случай че изискването бъде отстранено, мярката би имала по-голям отзив. По негови данни под 10% от хотелиерите и ресторантьорите са се възползвали от нея и то за част от личния състав.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР