Помощта за хотелиерите, настанили бежанци от войната в Украйна, първоначално

...
Помощта за хотелиерите, настанили бежанци от войната в Украйна, първоначално
Коментари Харесай

Министър Проданов: Ще търсим възможност средствата за бежанците да са от бюджета на ЕС

" Помощта за хотелиерите, настанили бежанци от войната в Украйна, в началото ще идва от бюджета на Министерството на туризма, а по-късно ще търсим опция да се покрият тези средства по линия на европейската взаимност, т.е. с финанси от европейския бюджет ".

Това сподели пред БНР министърът на туризма Христо Проданов.

Според него възможностите това да се случи са големи:

" Затова чакахме Директивата на Екологичен потенциал, с цел да можем да се съобразим с разпоредбите, които тя постанова. Една от точките в нея е тъкмо това, че се дава опция на страните, обезпечили заслон на бежанци, да могат да аплайват за средства ".

Министърът на туризма уточни, че плануванаъа от ведомството помощ е в границите на три месеца, а сумата зависи от това какъв брой хора ще имат потребност от тази протекция.

" Процедурата е отворена, непрекъснато в Щаба се получава информация за нови места за настаняване да бъдат приобщавани към този развой. Около 55 хиляди кревати има към този момент декларирани, като техният брой продължава да пораства ", посочи Проданов.

Той акцентира, че туристическият налог е локален и не се дефинира от страната, по тази причина общините могат самостоятелно да вземат решение дали да го понижат, или анулират за представителите на сектора, които настаняват бежанци.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР