Помощник-генералният директор на ЮНЕСКО Ернесто Отоне и началникът на отдел

...
Помощник-генералният директор на ЮНЕСКО Ернесто Отоне и началникът на отдел
Коментари Харесай

Делегация от ЮНЕСКО ще посети утре Пловдив


Помощник-генералният шеф на ЮНЕСКО Ернесто Отоне и началникът на отдел „ Европа “ в Центъра за международно завещание Берта Де Санкристобал идват на следващия ден на публично посещаване в България. Тридневната аудиенция включва разнообразни срещи. Първата на 7 март 2023 година е в Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките. За 11:00 часа е ориентирана срещата с вицепрезидента на Република България госпожа Илияна Йотова. На нея ще бъде разисквано съдействието на страната ни с ЮНЕСКО и бъдещите вероятности за работа.

В същия ден – 7 март, гостите, придружавани от представители на Министерски съвет, МК и Министерство на външните работи, ще посетят  Пловдив  и ще се срещнат с „ Капана “ – квартала за креативните промишлености в Пловдив и обект „ Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол, Римска провинция Тракия, който е вписан в индикативната листа на България. Гостите ще бъдат посрещнати от  Кмета Здравко Димитров, заместник-кмета по просвета, археология и туризъм Пламен Панов, доц.д-р Елена Кантарева – Дечева и екип от ОИ „ Старинен Пловдив “.

Кандидатурата на Епископската базилика и римското мозаечно завещание на Филипопол беше включена в Индикативния лист на ЮНЕСКО за значими културни и естествени обекти през 2018 година. Епископската базилика в Пловдив, със непокътнатите в нея мозайки, е неповторим монумент, с който България се гордее. Включването на Епископската базилика в Индикативния лист е самопризнание за значимостта на културното завещание на страната ни и съответно на Пловдив, един от най-старите градове на континента, в опазването на културното завещание. Базиликата е измежду най-впечатляващите паметниците по българските земи от римската ера и няма аналог в България и в Югоизточна Европа.

На 8 март делегацията от ЮНЕСКО ще посети остров „ Св. св. Кирик и Юлита “– Созопол, където предстоят полемики към плана за създаване на Световен Център за изкуствата. Предвидена е  среща  с  кмета на  Община  Созопол и с шефа на Центъра за подводна археология (ЦПА).

На 9 март, четвъртък, гостите ще бъдат признати от министъра  на  културата Найден Тодоров в министерството.  В 12:00 ще  стартира срещата  в  Национална изложба -„ Двореца “ с представители на Министерството на културата, Министерството на външните работи, Българската академия на науките и на Регионалния център за нематериално културно завещание под егидата на ЮНЕСКО в Югоизточна Европа. Следобед, преди да отпътуват от  България, господин Ернесто Отоне и Берта де Санкристобал ще се срещнат с министър Николай Милков в Министерството на външните работи.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР