Помните ли бума в цените на недвижимите имоти от 2008-ма

...
Помните ли бума в цените на недвижимите имоти от 2008-ма
Коментари Харесай

Тристайните апартаменти в София рекордно скъпи. Прегря ли имотният пазар?

Помните ли взрива в цените на недвижимите парцели от 2008-ма година - тъкмо преди началото на международната финансова рецесия. Е, става известно, че някои парцели в столицата са даже по-скъпи оттогава, въз основа на продажните им цени.

И по-точно става въпрос за тристайните жилища в София. Справка сочи, че към средата на август офертните цени на този вид жилища са при равнище от 90 250 евро, по отношение на 89 775 евро междинна цена за парцел през 2008-ма година.

Определено данните дават мотив за паника във връзка с имотния пазар разследване на бурния растеж в цените на жилищата. За последните три години междинните продажни цени на парцелите са добавили над 30% към стойностите си.

Няма по какъв начин да не напомним една графика, която сочи ориентиране на цените на парцелите към най-високите им стойности отпреди рецесията и притеснителното приближаване до тях.

Както се вижда от графиката, останалите видове парцели, с изключение на тристайните, към момента не са достигнали до пиковите си стойности от 2008-ма година. Но решително са се насочили към тях.

Най-близо до върховите стойности са цените на парцелите на четиристайните, които са на по-малко от 10% от тези равнища. На близо 15% от върха си са двустайните парцели. Най-далеч от рекордните си продажни цени са едностайните - на към 25% от тях.

Данните могат да са първия по-сериозен признак за " прегряване " на имотния пазар. В тази тенденция можем да посочим няколко фактора, които още могат да тормозят участниците на пазарния сегмент.

На първо място е нарасналото предложение на парцели.

Pъcтът в цeнитe нa имoтитe paзмpaзи пaзapa на парцели и " oтлaгaнитe " във вpeмeтo пpoeĸти oт cтpaнa нa пpeдпpиeмaчитe бяxa pecтapтиpaни. Toвa ce oчaĸвa дa пoвиши пpeдлaгaнeтo нa имoти пpeз тази и идната година.

Справка за София сочи, че през второто тримесечие въведени в употреба са били близо 6 000 квадратни метра. За съпоставяне, през второто тримесечие на предходната година, въведените в употреба площи са били едвам 1 634 кв. м., съгласно статистиката на Национален статистически институт.

Разрешителните за градеж в София, са били за 205 нови здания през първото тримесечие на тази година, с обща повърхност от 301 000 кв. м. и 216 нови здания - през второто тримесечие за общо 362 000 кв. м.

За съпоставяне през предходната година са били издадени надлежно 157 разрешителни за градеж през първото тримесечие за близо 200 000 кв. м. и 207 разрешителни - през второто тримесечие - за 249 000 кв. м.

Доста по-малко са били разрешителните в София през 2016-та година - 186 през първото тримесечие за 188 000 кв. м. и 170 през второто тримесечие за 205 хиляди кв. м. Или налице е съществено покачване, както в броя на разрешителните, по този начин и в общата повърхност.

Доходността от наеми е подвластна от лихвите

Безспорно, растежът в цените на парцелите се поддържа и от търсенето им с капиталова цел. След връщане на парите на депозантите в КТБ огромна част от тях започнаха да търсят по-добра капиталова опция за средствата си, в среда на рекордно ниски лихви. И парцелите, се оказаха естествения избор, за обичайно консервативните в вложенията си българи.

Имотите в столицата носят рентабилност от наем в границите на към 5% на годишна база, което към момента е в пъти по-високо от най-хубавите лихви по едногодишните депозити - при равнища от към 0.9%.

Силното повишаване на парцелите досега бе придружено и от съпоставимо покачване в наемите. Последните обаче, надали могат да продължат да се покачват с досегашните си темпове, поради на обстоятелството, че са обвързани с действителните приходи на популацията, чиито растеж е надалеч по-слаб.

Негативен резултат върху растежа в цените на парцелите и наемите може да се чака да се види и при евентуално покачване на лихвите по заемите и депозитите вероятно през идната година (когато ЕЦБ се чака да приключи програмата си на тласъци и да прибегне към първото си покачване на лихвите).

В умозаключение може да се каже, че растежът в цените на парцелите от последните две-три години, надали може да продължи с актуалните си темпове, в среда на предстоящо покачване на предлагането и доближат пик в цените на наемите. Повишението в лихвите пък, е допустимо да е различен фактор в бъдеще, който да ограничи повишаването на цените на " нагорещения заможен пазар ". /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР