Помниш ли как като хлапе прекарваше есенните уикенди на село?

...
Помниш ли как като хлапе прекарваше есенните уикенди на село?
Коментари Харесай

От баба е най-вкусно: Philicon дава работа на жени в пенсионна възраст

Помниш ли по какъв начин като хлапе прекарваше есенните уикенди на село? Когато първото, което усещаш заран, е мирис на печени чушки и пращене на огън на двора. Измъкваш се на открито и виждаш по какъв начин баба ти бели към този момент опечените чушки и ги събира в огромна тенджера. Закусваш небрежно и след петнайсет минути с няколко хлапета към този момент сте из махалата и по полето в игри и диалози.
Следобед се прибираш, влизаш в двора, огънят още гори на открито, а на стълбите, обърнати с капачките надолу, са подредени десетки буркани с подмамваща алена лютеница. А баба постоянно знае. В кухнята на масата те чака свеж самун, бучка домашно сирене и цяла купа лютеница. Надали има по-щастливо хлапе от теб сега.
Няма по какъв начин – постоянно ще свързваме есента с опадала шума, пъстра украси на дърветата, паметен мирис на печени чушки, пушек и оня необикновен усет на домашна лютеница върху топъл самун. Лютеница, която не можеш да си купиш от магазина. Лютеницата на баба.

Е, към този момент можеш. Точно лютеницата на баба ще предлага една от най-старите консервни компании у нас – Филикон. Новата стратегия за претовареност на компанията е обърната към възрастните хора в Пловдив и района. Така Филикон осъществя акция по обезпечаване на работни места и за хора в пенсионна и предпенсионна възраст в производството на едросмлените си лютеници „ Нашенска” и „ Балкански вкус”. Накратко – в цеховете за произвеждане на лютеница на компанията ще бъдат наемани дами и мъже над 55-годишна възраст.
Търговският и маркетингов шеф на Филикон-97 – Иван Калибацев – споделя, че даже и пенсионирани, хората отново желаят да работят – с цел да си прибавят средства, да не бъдат в тежест на децата и внуците си и с цел да не се усещат обществено изолирани. Предлагайки работа на българи в третата възраст, Филикон-97 черпи от техния опит и знания, а на тях обезпечава спомагателни средства.

Фирмата оперира на територията на Пловдив и района, като от дълго време има ангажимент към решение на въпросите със заетостта на популацията. По данни на Териториално статистическо бюро Юг, безработицата в Пловдив е намаляла с близо 7% през 2016 – в Пловдив тя е към 3%, а за района е под 6%. Причината за това е динамичното развиване на стопанската система през последните години, дължащо се на първо място на производството – сферата, в която фирмите изпитват най-остър дефицит на фрагменти. Като част от този бранш, консервната компания е един от работодателите, които сами се пробват да решат казуса с неналичието на работна ръка, наемайки и хора отвън пазара на труда.
Още при започване на месец септември сдружението започва връзка, ориентирана към две аудитории – възрастните хора и техните деца и внуци от града и района. Оф- и онлайн обявите имат за цел набирането и на хора в предпенсионна и пенсионна възраст за производството на лютеница – работа на трудов контракт, с правилно погашение на възнагражденията и при прецизно съблюдаване на всички условия на трудовото законодателство в България.

По този метод хората в преклонна възраст могат да бъдат потребни и независими персони, спокойни, че не са в тежест на околните си, а клиентите на Филикон-97 получават най-любимия артикул и спомен от тези есенни дни в детството, затворен в характерно шестоъгълно бурканче – лютеница не като от баба, а от баба.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР