Помнете, че трябва да бъдем светли слънчеви души, изпълнени с

...
Помнете, че трябва да бъдем светли слънчеви души, изпълнени с
Коментари Харесай

Историята и заветите на патриарх Неофит: Подвигът на един духовен водач

" Помнете, че би трябвало да бъдем светли слънчеви души, изпълнени с обич един към различен “. Това споделя на първата си аудиенция като патриарх Неофит през 2013 година. По време на целия си житейски път и във всичките си изяви той призоваваше към примирение и обич. Часове след кончината му БТА напомня историята и заветите му. 
 БГНЕС
ДЕТСТВОТО

Светското име на патриарх Неофит е Симеон Николов Димитров. Той е роден на 15 октомври 1945 година в София. Името Симеон на еврейски значи смирение или " този, който чу Господ ", а на гръцки - " белег, белязан ". Двамата с брат му Димитър отрастват в непретенциозно и доста религиозно семейство. Баща им Никола е от
Асеновград, майка им Стефанка - от Карлово. Срещат се в София. Той е бил локомотивен ватман, а тя - клисарка в черква. 

В изявление за в. " 24 часа “ през 2013 година патриарх Неофит споделя: " Нямахме житейски улеснения, само че имахме доста религия в положителното. Живяхме дълго на квартира в центъра. Учехме в 13-о учебно заведение " Св. св. Кирил и Методий “ на пазара - там, където е и учебното заведение, и улицата, и църквата. Майка ни бе мощният човек в фамилията.

Тя имаше мощно религиозно възприятие и ни приготвяше за живота с християнски морал, обич в трудолюбието, чистотата на връзките, искреността и желанието да реализираме мощна нематериалност, която да ни крепи в живота “. Баща им желае синовете му да станат железничари, само че майката упорства да завършат Софийската духовна семинария. 

След довеждане докрай на главното си обучение през есента на 1959 година Симеон Димитров е признат за възпитаник в Софийската духовна семинария при гара Черепиш. Завършва я през 1965 година

Майката на Симеон и Димитър е била и хористка в църквата и възпламенява по пеенето и двамата братя. Като деца с майка си вечер пеят " Светий Боже “, " Богородице Дево “ или " Достойно ест “. Когато Димитър подава документи за семинарията, отиват и тримата. Ректорът свещеник Тихон пита майка им могат ли да пеят. " Изпяхме " Светий Боже “ и той, отново по този начин удовлетворен, поглаждайки брадата си, сподели: " Ами, ние ги приехме и двамата. Та аз към този момент смятах, че след 2 година съм сигурен “, спомня си патриарх Неофит. Димитър приключва през 1977 година консерваторията и година по-късно става учител в Духовната академия и диригент на хора в храм-паметник " Св. Александър Невски “. 

С БРАТ СИ СЪЗДАВАТ ХОР

Църковната музика пленява братята и като студенти двамата основават хор " Йоан Кукузел-Ангелогласния “ дружно с възпитаниците на Софийската духовна семинария Борис Беров, Христо Иванов и Иван Димитров. Съставът извършва православна църковна музика отвън храмовете, а първият концерт на квинтета е на 29 февруари 1969 година в Театър 199 под името " Старобългарски страници “, с режисьор Стефан Харитонов. По време на концерта за първи път от театрална сцена зазвуча старобългарски език и старобългарска музика, като младите богослови показват най-красивото от църковнопевческия репертоар. Спектакълът стартира да се показва в театри, читалища и други салони из цялата страна. 
 Булфото
След като отбива военната си работа, през септември 1967 година Симеон Димитров е признат да следва в Духовната академия " Св. Климент Охридски “ в София. По време на следването си управлява и квартета при ПКСХП " Св. Александър Невски “, като през 1971 година е назначен за помощник-диригент на смесения хор при катедралния храм с диригент Ангел Попконстантинов. Симеон Димитров приключва през 1971 година и до 1973 година е на богословска специализация в катедрата по
" Църковно пение “ при Московската духовна академия. От 30 септември 1975 година до 17 март 1986 година Неофит е диригент на Софийския духовнически хор в Духовната академия " Св. Климент Охридски “ в София, а от 15 юли 1977 година до 1980 година е старши учител по източно-църковно пеене и богослужебна процедура в Духовната академия. 

ЛЮБИМИЯТ ХИМН

Любимият химн на патриарх Неофит е " Достойно ест “, който е бил и обичан на Васил Левски. Левски е изпълнявал химна по напев от Широка лъка. В подобен непев на " Достойно ест “ патриарх Неофит извършва на 2 декември 2008 година в аулата на Софийския университет " Св. Климент Охридски “ на церемонията, на която е почетен със званието " лекар  хонорис идея “ на университета за цялостния му принос за развиването на духовността в Софийския университет и за дейното му присъединяване във възобновяване на Богословския факултет.

Патриарх Неофит споделя: " Песента влива в душата на изпълнителя и слушателя доблестен пламък на високи желания, преодолява малодушието и страха от рискове, въодушевява към положителни и потребни инициативи. От позиция на религиозното възприятие словото дружно с песнопението се явява най-хубаво средство за заветен израз на богопочитание. ”

Като Русенски митрополит Неофит записва два компактдиска с църковни песнопения – " Живот и песнопение “, публикуван в началото през 2004 година, след което наново преиздаван,  и " Покаяние, пост, Възкресение “, публикуван през 2005 година във връзка неговата 60-та годишнина. Заради хубавия му глас богомолците го назовават Ангелогласния. 
 Българска Патриаршия
В изявление за в. " 24 часа “ от 2015 година патриарх Неофит споделя: " Най-много обичам светогорската източноцърковна музика, както и българската и съветската класика. Но преди всичко постоянно е било и ще бъде богослужението. След него идват църковната музика и преводите от източна византийска нотация на петолинейната нотация на църковни песнопения. “.

ЦЪРКВАТА КАТО БЯГСТВО

В изявление за в. " Всичко за дамата “ от 1994 година на въпроса " Какво ви накара да се посветите на църквата? “ патриарх Неофит дава отговор: " Светът е кондензиран с неправди, с престореност, с непочтеност. Решението ми в действителност бе бягство, само че не позорно, не бягство от отговорностите към живота. Духовното лице, отделяйки се от всемирски живот, се посвещава на хората, с цел да им покаже избавителния път “. В същото изявление на въпроса " Кои са положителните ви страни? “ патриархът споделя: " Смятам за най-хубавото свое качество разбирателството, а след него – музикалния си нюх. Като всеки човек позволявам недостатъци, само че с Божията помощ умишлени нарушавания не съм имал. Моят лозунг е религия и добродетелност. “

Духовен ментор на Симеон Димитров е викарият на патриарх Максим свещеник Партений, чиито препоръки и образец повлияват на младежа и през 1975 година Симеон подава молба за духовник. 

ОТ СИМЕОН ДО НЕОФИТ

На 3 август 1975 година в Троянския манастир " Успение Богородично “ Симеон Димитров е постриган в монашество с името Неофит от Българския патриарх Максим, под духовното старчество на тогавашния свещеник архимандрит Геласий. Името Неофит значи " новопоставен ", " нова фиданка ". Така са наричали новокръстените християни – " неофити ",:новопосадени в градината на църквата ". Само след 12 дни - точно на огромния празник Успение Богородично, на 15 август, отново патриарх Максим го ръкополага за йеродякон. 

Патриарх Максим го ръкополага поредно през годините и за йеромонах - на 25 март 1976 година и за архимандрит - на 21 ноември 1977 година От 1 януари 1981 година до декември 1985 година Неофит е протосингел на Софийската митрополия. На 8 декември 1985 година е хиротонисан в епископски ранг с купата " Левкийски “. От 8 декември 1985 година до 1 декември 1989 година е втори викарий на Софийския митрополит. 
 Булфото
От 1 декември 1989 година до юли 1991 година е ректор на Духовната академия " Св. Климент Охридски “ в София. От 26 юли 1991 година до 27 януари 1992 година е пръв декан на възобновения от 1 юли 1991 година Богословски факултет при Софийския университет " Св. Климент Охридски “.  

На 27 януари 1992 година е назначен за основен секретар на Светия Синод и ръководител на Църковното настоятелство при катедрален храм " Св. Александър Невски “.

На 27 март 1994 година е определен, а на 3 април с. година е и канонически одобрен за Доростолски и Червенски митрополит. 

По решение на Петия църковно-народен събор от 17 декември 2001 година Доростоло-Червенска епархия е разграничена на Русенска и Доростолска епархии, а Неофит се титулува Русенски митрополит и наместник на възобновения Доростолски митрополитски трон. 

ИЗБОРЪТ ЗА ПАТРИАРХ

На 24 февруари 2013 година Русенският митрополит Неофит е определен за Български патриарх и Софийски митрополит с 90 гласа от присъствалите 138 делегати на Патриаршеския изборен църковен събор. В същия ден е извършена и тържествената патриаршеска интронизация на новия български патриарх Неофит в храм " Св. Александър Невски “. На церемонията участват духовници от кипърската, чешката и съветската патриаршия, президентът Росен Плевнелиев, ръководителят на Народното събрание Цецка Цачева, политици, посланици и стотици жители. На интронизацията новоизбраният български патриарх Неофит в словото си моли Господ да дарува с благотворителност българското паство и приканва " Господ да го направлява в делата и да му даде разсъдък “.

В наличието на президента Росен Плевнелиев и на министъра на защитата Аню Ангелов новоизбраният български патриарх Неофит на гала пред храма " Св. Александър Невски “ благославя знамената-светини на Българската войска. Тази гала се прави за първи път и е в респект на новоизбрания български патриарх. В строя пред патриарх Неофит са общо осем знамена-светини, свързани с битките на България за национално избавление.
 БГНЕС
В изявление след избора му за патриарх за в. " Стандарт “ той споделя: " Православието е вяра на Възкресението, на вярата, на вярата. То ни разкрива Бога като всесилен, само че и милосърден, обективен, само че и любящ, по едно и също време всемогъщ и държащ всичко в десницата си, само че и близо до всеки от нас, чуващ нашите болки, копнежи и очаквания. Християнството носи посланието на насладата и мира и ни демонстрира вярната посока, когато сме комплицирани и в невъзможност. “. Неофит споделя още:

" Без вярата в Бога вярата в индивида постоянно ще носи отчаяние и печал. Без религия в Бога вярата в нас самите и в другите хора е суетна, празна, лъжлива. С колкото положителни и обективни планове да стартира едно дело, в случай че човек няма Бога за своя опора, очакване, вяра и коректив – резултатите няма да са положителни. “.
На 25 февруари 2013 година новоизбраният български патриарх Неофит отслужва първата си Съборна Света литургия в патриаршеската катедрала " Свети Александър Невски “. В словото си патриарх Неофит споделя: " Патриархът е страж на вътрешното единение на църквата и на чистотата на вярата. “

ПЪРВАТА ВИЗИТА

Първата аудиенция на патриарх Неофит отвън София след неговата интронизация е на 7 март 2013 година в Бачковския манастир, където в църквата " Св. Богородица “ отслужва панихида във връзка 42-рата годишнина от кончината на патриарх Кирил. Пред публицисти в Бачковския манастир патриарх Неофит споделя: " Помнете, че би трябвало да бъдем светли слънчеви души, изпълнени с обич един към различен “.

На 10 март 2013 година в 9:30 ч. патриарх Неофит отслужва първата си Света литургия като Софийски митрополит в храма " Св. Неделя “. Патриарх Неофит продължава да управлява краткотрайно и Русенската епархия до каноническия избор на новия Русенски митрополит Наум, извършен в Синодалния параклис " Св. цар Борис-Михаил Покръстител “ на 23 март 2014 година

В изявление за в. " 24 часа “ през 2015 година патриарх Неофит споделя: " По-важни са духовните полезности пред движимостите, колкото и красиви да са те. Затова най-големият ми подарък е да бъда заслужен за Божията благосклонност и обич и да съм добър православен лидер на народа. На Бога и народа са подчинени всяка мой мисъл и дело. “
Епископ Тихон, който е викарий на патриарх Неофит, споделя за него в изявление за в. " 24 часа “ през 2015 година: " Познаваме се от семинарията. Бяхме на 13 години, когато се сприятелихме. После дружно учихме и за матурата 40 дни във Врачешкия манастир. Раздели ни единствено казармата. И следването след това в Духовната академия изкарахме дружно. Като студенти учехме у нас в кухнята. У тях беше невероятно, тъй като живееха в дребна стая майка им с него и брат му. Веднъж изпращах Симеон, татко ми ме пресрещна и сподели: " Да знаеш, че това момче Симеончо е идващият патриарх. “. Предрече го 50 години преди Неофит да постави короната. Баща ми доста го ценеше. “ Епископ Тихон споделя още, че обичаното занятие на бъдещия патриарх е било непрекъснатото писане на ноти.

ОТЛИЧИЯ

Патриарх Неофит е притежател на медал " Св. св. Кирил и Методий “ огърлие за изключително значимите му заслуги за развиването на Духовната академия " Св. Климент Охридски “, за приноса му за развиване на научно-просветителските връзки и взаимоотношения сред източните и западните християни и във връзка неговата 65-та годишнина (22 юни 2010). На 27 юли 2013 година, в Киев президентът на Украйна Виктор Янукович награждава патриарх Неофит с медал " Княз Ярослав Мъдри “ първа степен за забележителната му църковна активност за одобряване на православието в света и по отношение на честването на 1025-годишнината от покръстването на Киевска Русия.

Патриарх Неофит е притежател на медал " Слава и чест “ първа степен на Руската православна черква. На 4 юли 2013 година патриарх Неофит е отличен с годишната премия " Почетен знак " Стефан Стамболов “ за персонален лидерски принос през 2013 година за своя лидерски принос към българската държавност. На 6 октомври 2015 година апостолическият нунций в България монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари връчва на патриарх Неофит почетен знак от папа Франциск. На 15 октомври 2015 година патриарх Неофит е почетен с ордена на Българската православна черква " Св. св. Кирил и Методий " първа степен в символ на внимание и за църковни заслуги по случай 70-годишнината му.

На 27 октомври 2015 година Михайловско-Кошицкият архиепископ Георгий, оглавяващ отдела по външно-църковни връзки при Православната черква на Чешките земи и Словакия, връчва на патриарх Неофит от името на Негово Блаженство митрополита на Чешките земи и Словакия Ростислав и Светия Синод медал " Св. Ростислав - Първа степен, златен “ в символ на внимание към патриарх Неофит за заслугите му към Православната черква на Чешките земи и Словакия и във връзка 70-годишния му празник. На 5 ноември 2015 година президентът Росен Плевнелиев връчва на патриарх Неофит медал " Стара планина “ първа степен за извънредно огромните му заслуги към България.

Патриарх Неофит е притежател на оценката " Следовник на националните будители “ за 2016 година на Съюза на националните читалища. На 4 декември 2019 година патриарх Неофит става почетен член на Славянската литературна и артистична академия. На 17 декември 2019 година той е награден с плакет и с грамота за приноса му в отстояването на православните християнски полезности и за запазването на българското семейство от читалище " Възраждане 128 “. На 16 юни 2023 година патриарх Неофит получава премията " Проф. Марко Семов “ за блестящо наличие в духовния живот на нацията във връзка 75-ата му годишнина.
Патриарх Неофит е почетен със званията Почетен жител на Русе (2004), Почетен жител на Две могили, Почетен жител на Перник (19 октомври 2019), Почетен жител на Кюстендил (23 март 2023).

На 13 март 2024 година в 22:22 ч. след дълготрайно боледуване във Военномедицинска академия (ВМА-София) Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит умира на 78-годишна възраст.
 Георги Димитров

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и, за да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР