Помирението, регионалното сътрудничество и поддържането на добросъседски отношения са ключови

...
Помирението, регионалното сътрудничество и поддържането на добросъседски отношения са ключови
Коментари Харесай

Борисов предлага да променим имиджа на Балканите пред света

Помирението, районното съдействие и поддържането на добросъседски връзки са основни фактори за европейската интеграция на Западните Балкани, съобщи министър председателят Бойко Борисов в речта си пред участниците в лидерската среща „ Стратегически разговор за Западните Балкани “ в Женева.

Според премиера, с цел да има непоклатимост и стопански напредък и с цел да се промени имиджа на района в позитивна посока, старите дрязги и напрежения, както и езикът на омразата и ксенофобията би трябвало да останат в предишното. Той сподели, че за превъзмогването на наследството от предишното може да се случи на основата на споделените полезности като приемливост, приобщаващите дейности и взаимното доверие.

Борисов подчертава върху смисъла на районното съдействие и уточни Берлинския развой като един от многото сполучливи образци в тази посока. „ България потвърди, че е държава-членка, която може сполучливо да поеме отговорност за развиването на европейския план. Това ни дава и убеденост, че със взаимни старания ще се оправим сполучливо и с председателството на Берлинския развой, което за нас е последващо предизвикателство “, означи министър-председателят и подсети, че следващата година на страната ни следва да поеме тази високо виновна задача, взаимно със Северна Македония.

Борисов беше безапелационен, че като ръководител на Берлинския развой България ще продължава да предизвиква интеграционния развой на страните от Западните Балкани, тъй като той е инструмент за реализиране на устойчива непоклатимост, сигурност, мир и разцвет в района.

Министър-председателят особено се обърна към Северна Македония и към Албания с апел да не се отхвърлят от напъните си по пътя към участието в Европейски Съюз. Според премиера, без да се обезкуражават те следва да продължат да работят с непрестанен ритъм в посоката, която подсигурява максимален късмет за сполучливо развиване на целия район на Западните Балкани, а точно - европейската интеграция.

Премиерът концентрира вниманието на участниците в срещата и върху тематиката за бъдещето на младежите в Западните Балкани. „ Те желаят да живеят в изискванията на чиста околна среда, положително обучение, постоянни и отворени общества и почтени работни места. Ако тези съществени детайли са обезпечени, младежите могат да бъдат фактор за разцвет и вяра за района “, съобщи Борисов. Според него в противоположен случай разочарованието на младото потомство може да докара освен до увеличение на „ приключването на мозъци “ и на емиграцията, само че – доста по-тревожно и даже рисково – до поддаване на екстремистки и радикални въздействия и настроения.

В умозаключение министър председателят благодари на уредниците на срещата. Премиерът приветства активността на Световния стопански конгрес в поддръжка на публично-частното съдействие в Западните Балкани.

Борисов посочи, че тази интензивност се вписва и в редица от областите, в които България също работи в района: по-добра съгласуваност във всичките й измерения - транспортна, енергийна, цифрова, контакти сред хората, реализиране на непоклатимост, стопански напредък и основаване на действителни вероятности за младежите от района да се осъществят в своите национални страни.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР