Ползите от обединявате трябва да следват ползите. Една от ползите

...
Ползите от обединявате трябва да следват ползите. Една от ползите
Коментари Харесай

Образователният министър: Вероятно тестовете за учениците ще отпаднат заедно със зеления сертификат

Ползите от обединявате би трябвало да следват изгодите. Една от изгодите е привличане на вложителите. Всеки вложител гледа къде се намират университетите в международните ранглисти. Ще има изгода и за студентите - университети ще употребяват общи преподаватели по предмети. Когато са по-големи, университетите стават по-видими за кандидат-студентите. Това съобщи министърът на образованието акад. в студиото на утринния блок на Българска национална телевизия,

Като най-трудна задача дефинира съчетаването на ползите на ВУЗ-овете: “Може да се построи обща спортна база за няколко университети, с цел да могат повече студенти да се възползват от тях ”.

Той цитира думи на ректора на СУ съгласно който обединяването на огромни университети също е допустимо. Това ще увеличи мястото на университетите в международната ранглиста.

Министърът акцентира, че най-важна е смяната в атестирането на преподавателите: “Идеята е да се наблюдава дали един човек напредва или заседява, когато стане доцент или професор ”. В атестацията ще бъде включено и мнението на студентите.

“През последните години има значително понижение на броя тук-там, които има за студенти. В инженерните специалности има места, които не се запълват, а доста студенти отпадат в хода на следването ”, изясни акад. Денков. Той анонсира, че в инженерните и естествени науки ще има наложително проучване на философия или обществена просвета.

Друга смяна ще бъде обвързвана с акредитацията: “Промените изискват включването на количествени индикатори, които да покажат какво е качеството на преподаване ”.

По думите му следва промяна и по отношение на плагиатството: “Всяка една обява ще може да бъде тествана за плагиатство и за подправяне на данни ”. Като небосвод за предвижданите промени уточни идната академична година.

Министърът сподели, че тестването на учениците ще бъде прекъснато, когато здравните управляващи преценяват. Той изрази съмнение, че с отпадането на зелените документи ще отпаднат и тестванията за възпитаници.

В момента се разискват разновидности за започване на образователната година на 5-ти или 7-ми септември. Един от причините в интерес на това предложение е, че учениците в България имат по-малко време за учене. Вторият мотив е обвързван с ваканциите: “В останалите страни имат повече регулярни ваканции ”.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР