Ползите от дуалното обучение в професионалните гимназии са очевидни -

...
Ползите от дуалното обучение в професионалните гимназии са очевидни -
Коментари Харесай

Ползите от дуалното обучение: Откакто работят, учениците ходят редовно на училище и даже не закъсняват

Ползите от дуалното образование в професионалните гимназии са явни - внезапно е намалял броят на отпадащите възпитаници, а трудовата дисциплинираност се придвижва и в учебно заведение - понижават отсъствията и закъсненията на тези, които работят по трудов контракт. Това показа ръководителят на българо-швейцарския план за въвеждане правилата на дуалното образование ДОМИНО („ Дуално обучение за модерните условия и потребности на обществото “) Петя Евтимова по време на взаимно съвещание на три парламентарни комисии - по обучение, по обществена политика и по стопанска система.

Дуалното образование, при което учениците от присъединилите се професионални учебни заведения, по едно и също време учат и работят във компании по специалността си, е довело до още един позитивен резултат - тези професионални гимназии нямат проблем със запълването на местата в паралелките си след изпитите за банкет в гимназиите, добави Евтимова.

Тя акцентира, че с над 200 компании и 2000 възпитаници в дуално образование е добре страната да се вслуша в предложенията на участниците в тази система. Бизнесът да вземем за пример слага въпроса би трябвало ли да заплаща здравни осигуровки на работещите възпитаници в случай, че страната ги обезпечава. Той има проблем и с приемането на разрешителни за работа на малолетните от инспекцията по труда - предходната година има 128 отхвърли. Фирмите питат още би трябвало ли учениците да имат право на заплатен годишен отпуск при тримесечна почивка. Бизнесът предлага също образователните стратегии да се обновяват минимум един път на пет години, да има и указател на компаниите, които покриват дадени критерии, с цел да могат да имат правото да наемат възпитаници, които учат дуално.

Министърът на образованието Красимир Вълчев, който взе участие в съвещанието, разяснява, че в случай че се изключи въпроса с уреждането на трудовите взаимоотношения, Министерството на образованието е готово да направи измененията, които касаят образованието - регистъра на компаниите и актуализацията на образователните проекти.

" Предпоставките за пускане и разширение на дуалното обучение са налице. Трябва да се създадат спомагателни промени, които да отстранят пречките пред по-нататъшното разгръщане. Работна група работи по този въпрос и предложенията ще бъдат отправени до края на март ", уточни той.

Той акцентира, че се приготвя прехвърлянето на образованието от финансирано от планово във финансирано от бюджета, като се планува допълващо държавно финансиране, а идващото от швейцарска страна се концентрира в избрани действия, да вземем за пример образователни проекти, само че не да покрива директни разноски, като стипендии на учениците.

Как тъкмо ще бъде решен главният въпрос - с трудовите връзки на учениците в дуалната форма, не стана ясно макар присъединяване в полемиката на министъра на труда и обществената политика Бисер Петков и зам.-министъра на стопанската система Лъчезар Борисов.

До края на март работна група да предложи разновидности за законодателни промени на депутатите, взеха решение 60-те депутати от трите комисии по предложение на ръководителя на комисията по обучение и някогашен зам.-министър на образованието Милена Дамянова.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР