Полярните сияния ще се наблюдават и на по-ниски ширини (до

...
Полярните сияния ще се наблюдават и на по-ниски ширини (до
Коментари Харесай

Пик на магнитната буря днес, домът пази като Фарадеев кафез

Полярните сияния ще се следят и на по-ниски ширини (до към 50 градуса г.ш.). Възможно е да има разстройства в връзките и навигационните системи.

Нестабилното земно магнитно поле ще се задържи минимум 2-3 денонощия, съгласно Националния институт по Геофизика, Геодезия и География към Българска академия на науките.

Бурята е почнала през нощта на 4 ноември. Днес към този момент показателят на геомагнитна интензивност, който се снижаваше към спокоен след изригването в края на октомври, съвсем незабавно се е повишил до 7 (при най-много 9). Това подхожда на магнитна стихия от трето равнище по 5-степенна канара. Вероятността да бъдат достигнати известните максимуми обаче е не е огромна.

Магнитните стихии са мощни разстройства на геомагнитния декор на Земята. Те са резултат от мощно изригване на плазма от Слънцето, при което се отделя голямо количество сила. Когато тази сила доближи магнитното поле на Земята, настъпват разстройства в радиовръзките и в живите организми. Все повече учени са уверени, че слънчевата интензивност въздейства на психическото и физическото здраве на хората.

Магнитните стихии могат да въздействат на настроенията, страстите и поведенческите модели при хората. Пиковете на геомагнитната интензивност се свързват с нараснала тревога и други психологични проблеми.

Влиянието на магнитните стихии усещат най-силно възрастните и хората с отслабена имунна система, както и страдащите от сърдечно-съдови, неврологични и храносмилателни болести.

Магнитните стихии въздействат негативно върху съня, апетита и концентрацията. Ефектът от магнитните стихии върху здравето може да се съпостави със мощно физическо натоварване или лек грип.

Здравите хора нормално нямат недоволства от геомагнитните разстройства. Най-добре е да останете в дома си, който играе ролята на Фарадеев кафез* и защищава от въздействието на бурята в немалка степен.


.
Деманстрация с Фарадеев кафез, който пази от електромагнитни офанзиви...


Планетарният Kp показател е мярка за смутеността на земното магнитно поле. Той се дава в относителни единици, които варират от 0 до 9 според от смутеността на полето. Виж скалата горе.

Стойността на показателя Kp се дефинира от данните на 12 геомагнитни станции, ситуирани в северното и южното полукълбо на Земята. Резултатите се разгласяват след приключването на календарния месец. За задачите на обявяване на заинтересуваните инстанции и на цялото общество съществуват способи за установяване на приблизителна стойност на показателя, т.е. на смутеността на земното магнитно поле във всеки настоящ миг. Поради обстоятелството, че аномалиите в земното магнитно поле се предизвикват от слънчевия вятър - потоците заредени частици, които се изхвърлят от Слънцето и които, навлизайки в земната атмосфера провокират токове и от там - вариации на магнитното поле на Земята, съществува опция да се дефинира степента на смутеност на земното магнитно поле от параметрите на слънчевия вятър. Това се оказва допустимо заради съществуването на настоящи данни получавани от стационарен сателит отвън земната атмосфера Advanced Composition Explorer (ACE). Разработената от колектив на Геофизичен институт - Българска академия на науките методика разрешава да се пресметна една приблизителна оценка на показателя Kp наречена Kpm по тези данни, които са налични всеки 15 минути, която се разгласява автоматизирано в актуалната Интернет - страница. Доверителният период на тази стойност при възможност 50% е 0.63. Публикува се и прогнозната стойност за идващите 6 часа от настоящия миг. Прогнозата се пресмята въз основата на държанието на геомагнитната интензивност през миналите две денонощия по метода на Винер - Хопф.

Геомагнитната интензивност е мярка за смутеност на земното магнитно поле в световен мащаб и се показва с Kp - показател. Стойности под 4 значат умерено положение, стойности сред 4 и 5 - интензивно, над 5- магнитна стихия.

Състояние сега: АКТИВНО. Тричасов показател - 4
През последните 24 часа: БУРЯ. Максимален тричасов показател - 8

-------------------------------------------------

*Фарадеев кафез - затворена заземена железна клетка, която блокира външни статични и нестатични електрически полета. Наречен е на британския академик Майкъл Фарадей, който открива свойствата на този тип устройство през 1836 година

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР