Получихме уверение от ЕЦБ, че на базата на политическите ангажименти,

...
Получихме уверение от ЕЦБ, че на базата на политическите ангажименти,
Коментари Харесай

Владислав Горанов: Няма нито една смислена причина, която да попречи на пътя ни към еврозоната

Получихме увещание от ЕЦБ, че въз основата на политическите задължения, с които ние се ангажирахме и поехме пред Европейска комисия, те бъдат осъществени, имаме действителен късмет през 2019 година, страната ни да бъде присъединена към ERM-2. Това сподели министърът на финансите Владислав Горанов по време на 13-тата годишна среща на Бизнеса с държавното управление, съобщи кореспондент на Novini.bg.

По думите му доста са преимуществата, които участието на България в еврозоната ще донесе. Финансовият министър бе безапелационен, че няма икономическа логичност да има основна смяна на ценовите нива при присъединението на страната ни към еврозоната. Освен това такива не били следени и при предходните предишните присъединения.

„ България е неповторима с това, че имаме закрепен курс към еврото. На процедура ние сме директно свързани с паричната политика на Европейски Съюз, само че без да участваме директно във взимането на решения на ЕЦБ. Подобен статус би ни дал преимущество “, счита Горанов.

„ За да се случи това приемане, предложихме основни промени в законодателството, които да улеснят ЕЦБ при пускане на близко съдействие, променихме Закона за Българска народна банка, както и въведохме новите правила. Предстои някои минимални усъвършенствания в законодателството, с цел да се синхронизира пълноправното ни участие в еврозоната “, съобщи финансовият министър.

Горанов съобщи още, че не чака някакви съществени земетресения в страната, било то стопански или политически, които да попречат на пътя ни към въвеждането на еврото. "Няма нито една смислена причина страната ни да се включи в една от най-мощните стопански структури, наречена евро. Нито едно от дейностите, които се постанова да приемем, не е срещу българското общество. Всякя а една от тях ще докара до по-добро. То е една добра основа за по-ускорено икономическо развиване и присъединение към клуба на най-богатите страни ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР