Получаването на 119--ия елемент от Периодичната таблица на Менделеев, което

...
Получаването на 119--ия елемент от Периодичната таблица на Менделеев, което
Коментари Харесай

Руски учени изменят основния принцип на Менделеевата таблица - периодичността


Получаването на 119--ия детайл от Периодичната таблица на Менделеев, което възнамеряват да създадат съветските учени във Фабриката за свръхтежки детайли в Дубна, а също и последващите детайли, ще нарушат главния принцип на таблицата - периодичността. След това ще бъде допустимо да се приказва за „ релативистична периодическа таблица “, оповестява за ТАСС научният шеф на лаборатория „ Флеров “ към Обединения институт за нуклеарни проучвания (ОИЯИ) „ Юрий Ованесян “, предава БГНЕС.

В Обединения институт за нуклеарни проучвания (ОИЯИ, Дубна, Московска област) започва първата в света Фабрика за свръхтежки детайли (ускорител ДЦ-280). В бъдеще това ще разреши да се синтезират и изследват нови детайли от Менделеевата таблица.

В сегашния миг в най-големите ядрено-физични центрове по света стартират в действителност да работят върху синтеза на 119-ия, 120-ия и 121-ия детайл. ОИЯИ разчита, с помощта на Фабриката за свръхтежки детайли да ги получи първа.

" Стигнахме до заключението, че в случай че 106-ти детайл дава отговор на всички условия на таблицата, то при 110-ти към този момент е малко по-различно, при 114 към този момент е по-забележимо, а разликата към този момент е доста забележима при 118. И може да е толкоз огромна. че разликата в групите на детайли 122-123 да изчезне. Т. е. това ще бъде края на периодичността. Думата периодическа ще би трябвало да бъде сменена с релативистична”, сподели Ованесян по време на събитията, отдадени на откритието на Периодичната таблица на Менделеев.

Той съпоставя този преход със обстановката във физиката, когато квантовата механика и теорията на относителността са заменили нютоновата механика. Ованесян изясни, че подобен преход настава, тъй като е невероятно непрестанно да се усилва заряда на детайлите. " Увеличаването на заряда значи и увеличение на електрическото поле. Това е полето, в което се намира електрона. Полето пораства, силата на електрона също пораства. А когато скоростта наближи скоростта на светлината, то тогава, съгласно теорията на относителността, стартира да пораства и масата. Това би трябвало да се вземе поради. Но това не беше взето под внимание по-рано, тъй като тази стойност беше незначителна, а в този момент тя пораства и с нови детайли ще пораства от ден на ден и повече”, изясни ученият.

Както към този момент беше обявено, ОИЯИ има намерение да пристъпи към синтез на 119 детайла в края на тази година. Всички химични детайли, по-тежки от уран, се получават в нуклеарни реактори или се синтезират благодарение на ускорители при конфликт на ядра с други детайли. Елемент 119, хипотетичното име на който е „ унунений”, след неговия синтез ще бъде първи в осмия интервал на Менделеевата таблица.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР