Полското правителство със сигурност няма да приеме приписваното на Брюксел

...
Полското правителство със сигурност няма да приеме приписваното на Брюксел
Коментари Харесай

Полша ще блокира обвързването на еврофондовете с правосъдието


Полското държавно управление " сигурно няма да одобри " приписваното на Брюксел желание да обвърже европейското финансиране със съблюдаване на правилата на правовата страна. Това разгласи в петък полският външен министър Яцек Чапутович, съобщи Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Полша сигурно няма да одобри сходна ориентировка. Не имам вяра тя да дава отговор на правилата на Европейски Съюз. Структурните фондове не са щедрост, а средство да се изравнят стартовите шансове, те се отпускат съгласно приходите в дадена страна ", сподели Чапутович.

Той сподели, че след влизането си в Европейски Съюз Полша е отворила своя пазар за задгранични компании, които " получават основни облаги от това ".

" В подмяна Полша получи правото на обезщетение под формата на структурни фондове ", добави министърът, съгласно който тези средства ще понижават с оглед бързия прогрес на полската стопанска система.

Идеята за обвързването на еврофондовете с съществуването на господство на закона в страните от Европейски Съюз принадлежи на еврокомисарят по правораздаването Вера Йоурова (Чехия).

" Трябва да сме сигурни, че европейските средства не отиват в страни, където спечелилият взима всичко ", разяснява по-рано Йоурова. Според нея процедурата няма да служи като механизъм за наказване на обособени страни.

" Получих задачата да предложа определение по какъв начин да обвържем спазването на върховенството на закона с приемането на средства от бюджета на Европейски Съюз след 2020 година Това не би трябвало да се възприема като допустимо наказване на обособени страни. Не приказваме за слагането на условия за приемане на средства от Европейски Съюз - не трябва да се бърка - а за правенето на определение, съгласно което страните, получатели на средства, би трябвало да имат работеща и самостоятелна правосъдна система ", сподели Йоурова.

Тя подсети, че спазването на върховенството на закона е залегнало в член 2 от Договора за Европейски Съюз, тъй че не се вкарва нищо ново.

" Не става дума за нищо ново, само че си давам ясна сметка за зародилите опасения. Определението, което би трябвало да предложа, следва да не оставя никакво място за тълкувания, каквито към този момент се появиха. Съвсем разумно е, когато отпускаме пари, събрани от европейските данъкоплатци, да има гаранции за без значение правораздаване и господство на закона ", изясни Йоурова в сряда.

Европейските институции са при започване на договарянията за новия бюджет, който възлиза на близо 1 трилион евро. Той би трябвало да бъде оповестен през май.

Идеята на Йоурова идва поради тежките проблеми на Европейски Съюз с Полша, където държавното управление прави съществени опити да придобие надзор над правосъдната система. Подобни проблеми има в Унгария, където ръководещите се пробват да озаптят медиите и гражданския бранш. Сега терзания за поврат в битката с корупцията има и в Румъния.

На този декор България също има тежки проблеми с правосъдната система, политизираният си Висш правосъден съвет и концентрацията на медийна благосъстоятелност.

Срещу Варшава към този момент стартира процедура за задействане на член 7 от Договора за Европейски Съюз, което може да докара до отнемане от глас на най-голямата източноевропейска страна при взимането на решения в европейските институции. Ако тази процедура бъде задействана, Варшава няма да може да блокира самодейността на Европейска комисия за обвързване на еврофондовете с правораздаването.

Преди няколко дни " Ройтерс " разяснява, че западноевропейските страни би трябвало да запълнят дупката, която се отваря от напускането на Англия, а техните сътрудници в Източна Европа основават непрекъснато нови проблеми. Затова се ускорява и натискът да има ясна връзка сред приемането на дотации и спазването на стандартите на Европейски Съюз.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР