Полското правителство обедини усилията си със Съединените щати за съвместно

...
Полското правителство обедини усилията си със Съединените щати за съвместно
Коментари Харесай

С конференцията за Близкия изток Полша залага на Тръмп, но рискува да развали други връзки

Полското държавно управление сплоти напъните си със Съединените щати за взаимно домакинство на интернационална конференция за Близкия изток, надявайки се да ускори връзките си с Вашингтон в устрема си да получи по-голяма отбрана от Русия.

Но други дългогодишни връзки са сложени на тестване. Иранското държавно управление, което преглежда конференцията като неприятелски акт, предизвестява, че ще има последици за Полша. Някои политически наблюдаващи се притесняват също, че полското държавно управление рискува по-голяма изолираност в Европа със заемането на позицията на Вашингтон по въпрос, по който основните европейски сили мощно се опълчват на политиките на американския президент Доналд Тръмп.

" Това, което ме тормози е, че полското държавно управление поставя съвсем всичките си яйца в кошницата на Тръмп. Дори не в американската кошница, а в кошницата на Тръмп. Това да се заложи единствено на Тръмп е много хазартен ход ", споделя Пьотър Бурас, шеф на офиса във Варшава на Европейския съвет за външни връзки. " Всичко това е за сметка на връзките с сътрудниците от Европейски Съюз и даже за сметка на единството на НАТО. "

Ръководителката на външната политика на Европейски Съюз Федерика Могерини и външните министри на основни европейски сили, в това число Русия, няма да вземат участие в " Министерската среща за поощряване на бъдещето на мира и сигурността в Близкия изток ", която ще се организира на следващия ден и вдругиден във Варшава. Домакините са американският държавен секретар Майк Помпейо и полският външен министър Яцек Чапутович. Други високопоставени участници са вицепрезидентът на Съединени американски щати Майк Пенс и израелският министър председател Бенямин Нетаняху.

Проявата е проведена в миг, когато Полша лобира Съединени американски щати за база на Съединени американски щати на нейна територия, в допълнение към ротационното разполагане на сили на НАТО и към по-големия брой военни учения на източния фланг на алианса след намесата на Русия в Украйна през 2014 година

Полските водачи, в идеалния случай, биха желали непрекъсната американска база и обявиха, че тя може да бъде наречена " Форт Тръмп ", въпреки че други разновидности се преглеждат като по-реалистични, в това число увеличение на числеността на военнослужещите във към този момент съществуващите ротации. Пентагонът изследва опциите и се чака да изложи своята оценка в отчет през март. Одобрението на всяко ново разполагане зависи от Конгреса.

Чапутович сподели предходната седмица, че Полша се е съгласила да бъде хазаин на конференцията, тъй като желае да " покаже на света, че поляците дейни в гарантирането на мира и стабилността ". " Надявам се, че това ще докара до увеличение на доверието сред нашите страни, както и до по-засилено наличие на Съединени американски щати в Полша ", добави той.

Правителството на Полша от известно време споделя, че би желало да поеме ролята на медиатор сред Съединени американски щати и Европейски Съюз по въпроса за Иран.

Съобщава се, че полските чиновници са били хванати неподготвени, когато Помпейо е оповестил по време на посещаване в Кайро през януари, че конференцията ще се състои във Варшава и ще бъде значим детайл от напъните да се подсигурява, че Иран няма да оказва дестабилизиращо въздействие.

Преди това Полша е уведомила Иран за проектите си да бъде хазаин на срещата, а Техеран не е изказал митинг, защото не е считал проявата за опасност. Това написа в петък уважаваният всекидневник " Жечпосполита ".

" Помпейо унищожи всичко ", е представен да споделя в публикацията иранският дипломат в Полша Масуд Едриси Керманшахи.

Това няма да е първият път, когато Полша търпи отрицателни последствия от оказването на помощ на Съединените щати. Когато Полша и други страни от Централна Европа поддържаха държавното управление на Джордж У. Буш през 2003 година по време на подготовката на войната в Ирак, се отвори голяма бездна сред европейските страни. На централноевропейските страни бе лепнато прозвището " Новата Европа ", като контрапункт на " Старата Европа ", т.е. страните от западната част на континента, които се опълчиха на войната.

Полските водачи също по този начин си навлякоха рецензии и провокираха дискусия, когато, години по-късно, се разбра, че са се съгласили да одобряват на територията на страната скришен обект на Централно разузнавателно управление на САЩ, където са били държани обвинени в тероризъм и са били подложени на изтезания. Този обект е почнал да действа някъде от 2002-03 година

Радек Шикорски, някогашен външен министър на Полша, който в предишното подлагаше на критика, съгласно израза му, " полското послушание " на Съединени американски щати, съобщи, че конференцията може да укрепи полско-американския съюз, само че и да остави Полша дипломатически изолирана в Европейски Съюз.Според него Тръмп желае да употребява Полша, с цел да разбие Европейски Съюз, тъй като счита, че блокът е главната икономическа опасност за Съединени американски щати.

" В този смисъл американските политики са малко като съветските ", сподели Шикорски.

Това не е позиция, с която всички специалисти са съгласни.

" Може и подобен да е резултатът, само че не мисля, че е такова желанието ", сподели Войчех Пшибилски, редактор на списание " Вишеград инсайт ", което се концентрира върху Централна Европа.

Той сподели, че полската ръководеща от 2016 година партия се пробва да употребява околните си връзки с Вашингтон, с цел да стане медиатор сред Съединени американски щати и Европейски Съюз в решаването на спорове в Европейски Съюз.

Но към този момент това не е станало, частично тъй като позицията на Полша е потърпевша от въпроси, свързани с върховенството на закона, и " тъй като конфронтационният метод на Доналд Тръмп прави за европейските водачи още по-трудно " да одобряват такова ходатайство. /БТА

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР