Полското министерство на външните работи извика за обяснения посланичката на

...
Полското министерство на външните работи извика за обяснения посланичката на
Коментари Харесай

Полша привика израелската посланичка заради думи, приписани на Нетаняху

Полското министерство на външните работи извика за пояснения посланичката на Израел във Варшава след публикуването от израелски медии на думи, приписани на израелския министър председател Бенямин Нетаняху, че поляците са сътрудничили на ницистите по време на Холокоста, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Израелското посолство в Полша опроверга изказванията, че Нетаняху е направил такива изказвания по време на конференция във Варшава.

Случаят вся ужас в Полша и едвам не провали срещата на върха на Вишеградската четворка (Полша, Чехия, Словакия и Унгария), планувана за идната седмица в Израел.

" Присъствах на брифинга на премиера. Той не сподели, че полската нация е сътрудничила на нацистите, а единствено, че никой не е бил съден, тъй като е загатнал тези поляци, които са сътрудничили с немските окупатори ", се споделя в опровержението на израелската посланичка в Полша Анна Азари.

След като израелската посланичка е посетила полското външно министерство, с цел да даде пояснения по случая, обаче полският заместител външен министър Шимон Шинковски вел Сенк съобщи, че " показаните до момента пояснения не са задоволително ясни и ние желаеме тази история да бъде недвусмислено изяснена ".

Според израелски медии, измежду които " Аарец ", " Таймс ъф Израел " и " Джерусалем пост ", чийто публицисти участвали на брифинга с Нетаняху в коридорите на конференцията за Близкия изток във Варшава, израелският министър председател е приказвал за " съдействие " на поляци с нацистите в Холокоста.

Според медиите израелският министър председател е дал отговор по този начин на въпрос за противоречив полски закон, който предходната година провокира възмущението на Израел и на Съединени американски щати. Законът предвиждаше присъди за тези, които приписват " отговорността или взаимната отговорност на нацията или на полската страна за закононарушения, осъществени от Третия райх ". След това в закона беше импортирана смяна и тези санкции бяха отстранени в първичния текст.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР