Полският президент Анджей Дуда заяви, че Германия не е успяла

...
Полският президент Анджей Дуда заяви, че Германия не е успяла
Коментари Харесай

Полша: Въпросът с репарациите на Германия от Втората световна война не е решен


Полският президент Анджей Дуда съобщи, че Германия не е съумяла публично да реши въпроса с репарациите за Варшава от Втората международна война.

„ След 70 години това към момента е политически проблем “, сподели той в изявление.

По думите на Дуда, макар че Западна Германия е правила „ дарове “ и е имала „ положително отношение “ към поляците по време на „ сложния интервал на комунизма “, въпросът с репарациите остава неуреден.

„ Ние в действителност не получихме обезщетения “, сподели той.

През септември Дуда и немският президент Франк-Валтер Щайнмайер се съгласиха, че е нужна „ спокойна полемика “ за решаването на деликатния въпрос. В същото време по-рано същия месец авторитетната Полска католическа черква предизвести, че „ неприятните решения “ на десните управляващи в страната може да влошат връзките с Германия, откакто полският министър председател съобщи, че Варшава е „ подготвена “ да изиска обезщетения.

Управляващата партия „ Закон и правдивост “ оспорва законността на договорката от 1953 година за отвод от репарации за Втората международна война, акцентирайки, че тя е била подписана под диктата на Съветския съюз. Партията сформира комисия, която да прегледа размера на вероятните обезщетения, които съгласно Варшава Германия дължи, само че не дефинира краен период за издание на заключенията.

Според полските министри на външните и вътрешните работи възможните репарации могат да доближат до 1 трлн. $ (850 милиарда евро). /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР