Полският президент Анджей Дуда разреши създаването на комисия за разследване

...
Полският президент Анджей Дуда разреши създаването на комисия за разследване
Коментари Харесай

Полският президент подписа закон, предвиждащ създаване на комисия за борба с руското влияние

Полският президент Анджей Дуда позволи основаването на комисия за следствие на " съветското въздействие в Полша ". Опозицията и редица правни специалисти към този момент нарекоха новия орган " противоконституционен " и " сталинистки ", заяви Франс прес.

Всички опозиционни партии от левицата, от центъра и даже от крайната десница обявиха, че няма да вземат участие в работата на тази комисия, която съгласно Шимон Холовня, ръководител на центристката партия " Полша 2050 ", бележи " края на демокрацията " в Полша. Той добави, че тя тласка страната към " революция ". 

Комисията ще има девет членове, избирани от долната камара на доминирания от консервативните националисти парламент. Тя ще може да взема решение дали политиците в страната са се поддали на съветско въздействие в интервала 2007-2022 година и да ги взима решения против тях , без върху всичко това да има ефикасен надзор от страна на правосъдната власт, предизвестяват наблюдаващите.

На лице, което бъде сметнато за отговорно, ще може да бъде неразрешено да заема обществени длъжности, свързани с достъп до обществени финанси и класифицирана информация, за период от 10 години, с цел да се " предотврати опцията то още веднъж да работи под съветско въздействие в ущърб на ползите на Република Полша ", планува законът. Ръководителят на комисията ще бъде назначен от полския министър председател Матеуш Моравецки. Нейните членове няма да носят отговорност за решенията си.

Според държавното управление сходна комисия е от значително значение за елиминиране на съветското въздействие в страната . " Надявам се, че Народното събрание ще избере отговорно членовете на комисията ", акцентира президентът Дуда.

Парламентът на Полша е следен от партията " Право и правдивост " (ПиС) и от нейните съдружници. Самият Дуда е член на това болшинство, напомня Агенция Франс Прес.

Президентът добави, че ще изпрати постфактум закона в Конституционния съд - процедура, която не пречи на влизането му в действие. Дуда разгласи също, че ще изиска от Моравецки да предложи на Европейския съвет да сътвори комисия за следствие на съветското въздействие на европейско ниво. 

Според критиците на новия текст основаването на новата конструкция нарушава конституционните правила за разделяне на политическата и правосъдната власт, като органът придобива пълномощията както на прокурор, по този начин и на съд. Опозицията назовава текста " Законът Туск " на името на  Доналд Туск, водача на главната центристка опозиционна партия " Гражданска платформа ". Той е бил министър председател на Полша от 2007 до 2014 година, а по-късно ръководител на Европейския съвет. Според опозицията задачата на закона в действителност е да компрометира съперниците на държавното управление и да попречи на Туск да завоюва изборите наесен.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР