Полският президент Анджей Дуда осъди водената от Русия война в

...
Полският президент Анджей Дуда осъди водената от Русия война в
Коментари Харесай

Полският президент осъди водената от Русия война в Украйна на събитие в памет на Холокоста

Полският президент Анджей Дуда осъди водената от Русия война в Украйна на събитие в памет на жертвите на Холокоста, състояло се в някогашния концентрационен лагер Аушвиц, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 4749
" Тук сме, с цел да покажем, че всяка нация има свещено право на живот, свещено право да опазва личните си обичаи и свещено право да се развива ", акцентира Дуда на обичайния Поход на живите. Над 2000 млади израелци и хора от други страни се включиха в паметното събитие, провеждащо се на израелския народен ден в памет на Холокоста, на който се отдава респект на 6-те милиона евреи, убити от нацистите.

Походът стартира от вратите на Аушвиц с печално известния надпис " Трудът освобождава " и продължи до Биркенау, най-големия обект за всеобщи изтезания по време на немската окупация на Полша и други елементи от Европа през Втората международна война.  На шествието  участваха и делегации от Украйна и Обединените арабски емирства.

Дуда, който вървеше хванал за ръка преживелия Холокоста Едуард Мозберг, взе участие в гала за полагане на венци пред Стената на гибелта в Аушвиц, където са били разстрелвани пандизчии. На гала в Биркенау в края на шествието той приказва срещу войната, антисемитизма и всички други форми на ненавист и отдаде респект на починалите в Холокоста евреи, както и на другите жертви на нацистите, в това число поляци, руснаци и роми.

" Идваме тук, с цел да покажем, че въпреки че по време на Втората международна война Нацистка Германия съумя да изтрие моята страна от картата, да я заличи и да убива поляци, в това число полски евреи, в никакъв случай повече няма да позволим това да се случи ", съобщи полският президент. " Освен това ние сме тук, с цел да покажем, че няма безусловно никакво единодушие с опита да се лишава свободата и да се убива украинския народ безнаказано, както се случва през днешния ден в окупираните украински територии ", акцентира Дуда.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР