Полският премиер Туск прие украинския си колега Денис Шмигал за

...
Полският премиер Туск прие украинския си колега Денис Шмигал за
Коментари Харесай

Варшава и Киев направиха стъпка напред в преговорите за вноса на украинско зърно

Полският министър председател Туск одобри украинския си сътрудник Денис Шмигал за договаряния, целящи да понижат търканията към вноса на украински аграрни артикули и блокадите на границите от недоволни полски фермери.


Полша е корав покровител на Украйна, която се бори с съветската инвазия, само че през последните месеци връзките се утежниха поради стопански разногласия, като фермерите се оплакват, че вносът от Украйна подбива цените на личната им продукция, съобщи Агенция Франс Прес.

" Няма да има сигурна Европа без свободна Украйна ", написа Туск в обществената мрежа X преди започването на диалозите.

Киев неколкократно е призоваваше съседката си да облекчи трансграничния трафик, предупреждавайки, че забавянията, провокирани от блокадите, могат да попречат на доставките на оръжие за страната.

" Разчитаме на прагматичен и градивен разговор и създаване на ефикасни решения ", написа Шмигал в обществените мрежи.

Досега са извършени единствено диалози на по-ниско равнище сред страните, без да има признаци за прогрес. Полската страна се опита да смекчи упованията преди последната среща.

" Трудно е да се чака някакъв пробив след тези диалози, някакво съответно съглашение по въпросите на селското стопанство ", съобщи началникът на канцеларията на Туск Ян Грабец. " Има разнообразни позиции по този въпрос ", добави той.

Селскостопанският бранш на Украйна е сакат от нашествието на Русия през 2022 година, като доста от експортните направления през Черно море са блокирани, а обработваемата земя е неизползваема заради спора.

Насрочени са и диалози сред министри от двете държавни управления, на които ще се разисква съдействието в региона на защитата сред съдружниците./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР