Полският премиер Матеуш Моравецки предупреди, че Варшава може да разшири

...
Полският премиер Матеуш Моравецки предупреди, че Варшава може да разшири
Коментари Харесай

ЕСКАЛАЦИЯ: Полша заплашва Киев с допълнителни забрани за внос, привика украинския посланик

Полският министър председател Матеуш Моравецки предизвести, че Варшава може да разшири листата на неразрешените украински артикули, в случай че Киев наложи лично ембарго за импорт на избрани полски хранителни артикули, заяви Полската организация за печата (PAP) на 20 септември.

Това е единствено последният ход в продължаващия спор сред двете страни, провокиран от решението на Полша да удължи възбраната за импорт на украински зърнени артикули след приключване на периода на валидност, избран от Европейски Съюз на 15 септември.

Европейски Съюз вкара мярката през май по искане на Полша, Унгария, Словакия, Румъния и България, които се притесняваха, че напорът на по-евтини украински артикули ще окаже напън върху техните фермери.

В отговор на решението на Полша Киев съобщи, че ще съди Варшава в Световната комерсиална организация и също заплаши да вкара ембарго върху лук, домати, зеле и ябълки от Полша.

Несъгласието обтегна връзките на Украйна с Полша, която обичайно е един от най-ревностните й поддръжници в лицето на съветската експанзия.

По време на речта си на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк украинският президент Володимир Зеленски прикани " тревожното " държание на сътрудниците на Украйна във връзка с възбраните за импорт на зърно.

Въпреки че не посочва съответни страни, изказването пристигна малко откакто Полша, Унгария и Словакия обявиха, че ще удължат рестриктивните мерки за импорт.

В знак на митинг против изказването на Зеленски в централата на Организация на обединените нации, полското държавно управление привика и посланика на Украйна в Полша Васил Зварич, съобщи PAP.

Преди това двете страни извикаха посланиците си в дипломатически спор през лятото, откакто полски чиновник сподели, че Украйна би трябвало да бъде по-благодарна за помощта, която получава.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР