Полският премиер Матеуш Моравецки обвини френския президент Еманюел Макрон в

...
Полският премиер Матеуш Моравецки обвини френския президент Еманюел Макрон в
Коментари Харесай

В стил Тръмп, полският премиер разкритикува Макрон заради НАТО

Полският министър председател Матеуш Моравецки упрекна френския президент Еманюел Макрон в безнаказаност поради думите му за " мозъчната гибел " на НАТО и подозренията към уговорката на Алианса за груповата защита, съобщи БГНЕС.
Миналата седмица френският президент Еманюел Макрон съобщи в изявление за Economist, че " НАТО изцяло е изгубил съгласуваност в границите на съюза, което може да се дефинира като " мозъчна гибел ".
Според Моравецки НАТО е " най-важният съюз в света, който пази свободата и мира ", а подозренията на Макрон дали членовете му могат да разчитат, че се пазят взаимно, са " рискови ".
" Мисля, че подозренията на президента Макрон по отношение на груповата сигурност на НАТО могат да накарат съдружниците да мислят, че Франция може да има въпроси във връзка с спазването ѝ. Надявам се, че към момента можем да разчитаме, че Франция ще извърши своите отговорности ", сподели Моравецки в изявление за английския вестник Financial Times.
Той също по този начин означи, че редица страни, в това число Франция, не извършват отговорностите си към НАТО, отделяйки под 2% от Брутният вътрешен продукт за защита, и акцентира, че това показва " липса на взаимност от страна на редица европейски съдружници ". Друг образец за незадоволително доближаване на европейските страни Моравецки назова поддръжката на някои държави-членки на Европейски Съюз за газопровода " Северен поток 2 ". Според него, " Северен поток 2 " заплаща за съветските оръжия с европейски пари.
Риториката на Моравецки поразително припомня тази на американския президент Доналд Тръмп.
Проектът " Северен поток 2 " се извършва от Nord Stream 2 AG, чиито единствен акционер е " Газпром ". Европейските сътрудници - Shell, OMV, Engie, Uniper и Wintershall - поеха ангажимент да финансират газопровода общо с 50%, до 950 милиона евро всеки. " Газпром " дава другата половина от средствата - 4,75 милиарда евро.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР