Полският посланик във Франция заяви в телевизионно интервю, че ако

...
Полският посланик във Франция заяви в телевизионно интервю, че ако
Коментари Харесай

Полският посланик във Франция: Полша ще влезе във война с Русия, ако Киев претърпи поражение

Полският дипломат във Франция съобщи в телевизионно изявление, че в случай че Украйна не успее да отбрани независимостта си, Полша няма да има различен избор, с изключение на да влезе в спора.

Следвайте " Гласове " в Телеграм

" Ако Украйна не успее да отбрани независимостта си, няма да имаме различен избор, с изключение на да влезем в спора ", съобщи дипломат Ян Емерик Рошчишевски в ефира на френската телевизия Ел Се И.

" Затова или Украйна през днешния ден ще пази своята самостоятелност, или в случай че тя не успее, ние ще бъдем принудени да се включим в този спор, тъй като нашите полезности, които са основа на нашата цивилизация, са под опасност, тъй че няма да имаме избор ", акцентира той.

Няколко часа по-късно от посолството оповестиха, че френските медии са " изтълкували неправилно " думите на дипломата и са ги извадили от подтекста.

Посолството твърди, че господин Рошчишевски е изрекъл единствено предизвестие за следствията, които провалянето на Украйна може да има за НАТО и целия свят, опцията Русия да нападна или да въвлече страните от балтийските страни и Полша след победа в Украйна.

Още от началото на войната в Украйна полските управляващи настояват, че военните планове на Кремъл са директна опасност за Полша. Преди дни полският министър на отбраната Мариуш Блашчак съобщи, че страната има намерение да разположи артилерийски установки за залпов огън " Хаймарс " наоколо до Калининград. Варшава твърди, че в региона на източната граница на Полша " се прави опит за възобновяване на Руската империя ", която Блашчак назовава " империя на злото " - без значение дали ще се назовава " бяла, алена или както сега - на Путин ".

Полша се трансформира и в първия съдружник на Киев, който праща на фронта изтребители МиГ-29 - 4 броя. Страната усилва и броя на военнослужещите. През предходната година в армията са се записали близо 14 хиляди души, което е връх за страната след анулацията на наложителната работа през 2008 година.

В началото на 2023 година полската войска е наброявала 164 хиляди бойци, в това число 36-те хиляди души от доброволческите отряди на териториалната защита. Очакванията във Варшава са, че до няколко години числеността ще доближи 250 хиляди професионални бойци и до 50 хиляди доброволци.

Полша разгласи и проектите си за повишение на техническите качества и за тази цел страната подписа с Южна Корея съглашение за доставка на разнообразни типове оръжия, което се трансформира за Сеул в най-голямата договорка за експорт на военна техника в историята на страната.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР