Полският парламент одобри днес с голямо мнозинство правителствения проект за

...
Полският парламент одобри днес с голямо мнозинство правителствения проект за
Коментари Харесай

Полша одобри изграждането на стена по границата с Беларус

Полският парламент утвърди през днешния ден с огромно болшинство държавния план за създаване на стена по границата с Беларус за възпрепятстване на притока на незаконни мигранти към Полша, съобщи Франс прес.

Стойността на оборудването се прави оценка на 353 милиона евро. Стената ще се разгръща на повече от 100 километра по източната граница на Европейския съюз, добавя Българска телеграфна агенция.

Полският президент Анджей Дуда разгласи, че ще подпише закона незабавно щом бъде утвърден от Народното събрание.

Иракчанин в това време бе открит мъртъв през днешния ден в Източна Германия в камионетка на трафикант, пренасящ близо 30 незаконни мигранти, влезнали евентуално в Полша от Беларус, заяви локалната полиция.

Шофьорът на транспортното средство, 42-годишен турчин, избягал. Мъртвият мигрант е бил на 32 години.

Германската полиция е задържала групата на по-малко от 10 километра от границата с Полша - нов миграционен маршрут, зародил през последните месеци.

Иракчанинът евентуално е умрял няколко часа преди прекосяването на камионетката през границата. Предстои аутопсия, с цел да се откри повода за гибелта, сподели немската полиция.

Тя е задържала 48-годишния водач на друга камионетка по съмнение, че е помагал на избягалия трафикант.

По данни на немските управляващи близо 4900 мигранти са се пробвали да влязат в страната от Беларус през Полша през октомври - над два пъти повече в съпоставяне със септември, съобщи ДПА.

За цялата година са преброени 7300 опита за нелегално влизане в Германия от Полша.

Режимът в Минск е упрекван, че провокира съзнателно миграционния напор от Беларус към членуващите в Европейския съюз прилежащи страни Полша, Литва и Латвия в възмездие за наложените му от Европейски Съюз наказания поради репресиите против протестното придвижване, оспорващо преизбирането на президента Александър Лукашенко предходната година.

Говорител на немското министерство на външните работи назова обстановката на беларуско-полската граница " потискаща " и прикани за филантропична помощ. " Отговорността за решаването на рецесията ясно е на Минск ", акцентира той.

Повечето от мигрантите по новия маршрут идват от близкоизточни страни като Ирак, Сирия и Йемен.

Йордания към този момент е спряла доста чартърни полети за превозване на мигранти до Беларус, обърна внимание представителят.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР