Полският министър-председател осъжда расистката атака, след като израелец наплю полския

...
Полският министър-председател осъжда расистката атака, след като израелец наплю полския
Коментари Харесай

65-годишен израелец наплю полския посланик в центъра на Тел Авив

Полският министър-председател осъжда " расистката офанзива ", откакто израелец наплю полския дипломат в центъра на Тел Авив . Полша прикани израелския дипломат за уточнения, оповестяват " Ааарец " и " Ейерусалим поуст ".

Арестуван е 65-годишен мъж, откакто дипломат Марек Магеровски съумява да направи фотография на нападателя и неговото транспортно средство, което води и до арестуването му след 90 минути.

Посланикът на Полша е нападнат пред посолството в Тел Авив. Магеровски е стоял пред посолството, когато мъжът стартира физически и вербално да го атакува . Посланикът не е схванал всички думи на нападателя, само че е повтаряно " поляк, поляк ". Полското посолство неотложно подава тъжба до израелската полиция, а Магеровски подава тъжба до Министерството на външните работи.

Министерството на външните работи се свързва с полицията и желае от тях и управляващите, натоварени със сигурността на задграничните посолства в Тел Авив, да третират случая с извънредно огромно значение. Магеровски е осведомен от външното министерство, че индивидът е задържан.
 Световния еврейски конгрес желае полските водачи ясно да осъдят антисемитизма
Световния еврейски конгрес желае полските водачи ясно да осъдят антисемитизма

Роналд Лаудер подлага на критика " гледката на протестиращите по улиците на Варшава, скандиращи антиеврейски и антиамерикански лозунги "

" Получихме отчет за случай, обвързван с полския дипломат в Израел във вторник. Заподозрян е тръгнал към посланика, до момента в който е седял в колата си и го е наплюл ", оповестява представител на полицията. " Полицията дойде на мястото и стартира да търси заподозряния, който е задържан в региона . Заподозреният е 65-годишен мъж от Херзлия, задържан е и ще се яви пред съда в Тел Авив в сряда. "

" Много съм обезпокоен да чуя за расистката офанзива над полския дипломат Магеровки . Полша остро осъжда този ксенофобски акт на експанзия . Насилието против дипломати или други жители в никакъв случай не би трябвало да се толерира ", разяснява полският министър председател Матеуш Моравецки в Туитър.

I am very worried to hear of a racist attack on @PLinIsrael ambassador @mmagierowski. Poland strongly condemns this xenophobic act of aggression. Violence against diplomats or any other citizens should never be tolerated.
— Mateusz Morawiecki (@MorawieckiM) May 15, 2019
Външното министерство на Израел удостоверява, че посланикът на страната в Полша, Анна Азари е поканен във Варшава за уточнения на случая.

Говорителят на израелското външно министерство Емануел Нахшон разяснява: " Израел показва цялостното си състрадание към полския дипломат и шока от нападението. Израелската полиция сега проверява. Ще актуализираме нашите полски другари. Това е главен приоритет за нас, защото ние сме изцяло ангажирани с сигурността и сигурността на дипломатите . "

Israel expresses its full sympathy with the Polish ambassador and shock at the attack. Israeli police currently investigating. We will update our Polish friends. This is a top priority to us, as we are fully committed to diplomats safety and security @IsraelMFA @IsraelinPoland
— Emmanuel Nahshon (@EmmanuelNahshon) May 15, 2019
Атаката против полския дипломат идва на фона на дипломатически проблеми сред Полша и Израел . Тази седмица полското външно министерство анулира планувано посещаване на израелска делегация във Варшава, която трябваше да се организира в понеделник.

Нападателят е разпознат като Арик Ледерман . Адвокатът на Ледерман съобщи пред съда, че той е отишъл в полското посолство, с цел да пита за еврейската благосъстоятелност, изоставена след Холокоста . Той изяснява, че пазачът на посолството се обърнал с анти-еврейски подбив и че водачът на посланика употребявал клаксона на колата, до момента в който Ледерман вървял по улицата, оповестява " Таймс оф Израел ".

Съдът в Тел Авив освободи Ледерман от ареста, като съобщи, че казусът не е комплициран и има дребен риск, че Ледерман да попречи на следствието .

" Няма подозрение, че нападението и плюенето против посланик е презряно и нападателят е позор нза останалите жители на Израел ", написа арбитър Ала Масарва.

Проучване на публичното мнение , поръчано от полското посолство в Тел Авив през 2019 година, демонстрира, че един от двама израелци има негативно мнение за Полша , макар че огромна част от тях считат, че и поляците са потърпевши от нацистите.
 Полша анулира посещаване на израелски представители поради реставрация от ВСВ
Полша анулира посещаване на израелски представители поради реставрация от ВСВ

Според закон на Тръмп, страни, в това число Полша, би трябвало да върнат еврейски активи

Миналата година сред Израел и Полша избухна дипломатически спор и страната обтегна връзките със Съединени американски щати и Израел поради законодателство за Холокоста. Горната камара на полския парламент прокара проектозакон, предусещащ наказване за всеки, който твърди, че Полша има виновност за осъществения от нацистите Холокост по време на Втората международна война.

Външно министерство на Полша разгласи малко по-късно, че новото законодателство за контролиране на речта за Холокоста има за цел " битка с всички форми на отказване и изкривяване на истината за Холокоста " .

През февруари 2018 година Бенямин Нетаняху атакува остро полския си сътрудник Матеуш Моравиецки за изявлението му, че евреи са били измежду причинителите на Холокоста .

В края на юни, долната камара на полския парламент гласоподава корекция в закона . С изменението се декриминализира приписването на нацистки закононарушения на поляците.

В средата на февруари тази година, Полша и Израел наподобява позволиха дипломатическия конфликт .
 Обявиха за антисемитизъм полска традиция за пердах на плашило на Юда Искариотски
Обявиха за антисемитизъм полска традиция за пердах на плашило на Юда Искариотски

Световният еврейски конгрес е засегнат от приликата с правоверен евреин
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР