Полският министър-председател Матеуш Моравецки сравни битката на Украйна за независимост

...
Полският министър-председател Матеуш Моравецки сравни битката на Украйна за независимост
Коментари Харесай

Полският премиер сравни борбата на Полша срещу комунизма с войната в Украйна

Полският министър-председател Матеуш Моравецки съпостави борбата на Украйна за самостоятелност с борбата през 1980 година сред полските служащи и тогавашното комунистическо държавно управление на Полша, съобщи за Българска телеграфна агенция полската организация ПАП.

В сряда се навършиха 42 години от историческите Августовски съглашения сред комунистическите управляващи на Полша и стачкуващите служащи, които проправиха пътя към окончателния провал на комунизма.

Подписани на 31 август 1980 година, споразуменията съдържат „ 21 постулата “, които включват легализирането на самостоятелните синдикати, гарантиране на свободата на словото, освобождение на политически пандизчии, унищожаване на партийните привилегии за управителния личен състав и въвеждане на петдневна работна седмица.

Моравецки участва на събитията, отбелязващи годишнината от подписването на споразуменията в крайбрежния град Гданск - родното място на профсъюза „ Солидарност “, първият самостоятелен синдикат в комунистическия блок.

„ Преди четиридесет и две години беше основано обществено придвижване , което способства за безкръвното събаряне на системата “, сподели Моравецки.

„ Както тогава (през 1980 г.) стартира разрушаването на робството на Съветска Русия, по този начин и през днешния ден би трябвало да споменем нашите модерни герои, украински бойци, цивилни, които се борят за свободата в Украйна, за вашата и нашата независимост “, сподели той.

„ Както нашите служащи извоюваха свободата си тогава, преди 42 години , през днешния ден ние също живеем в повратна точка в актуалната история, тъй като Украйна не може да падне, тяхната битка би трябвало да победи “, добави той.

Президентът Анджей Дуда написа в писмо до участниците в церемониите, че августовските съглашения сложиха началото на „ карнавала на „ Солидарност “, който беше време на „ вяра, възторг, смели визии и проекти “.

Той също по този начин се базира на документ, признат през 1981 година на Първия народен конгрес на делегатите на [профсъюза] „ Солидарност “, който, сподели той, „ показва убеждението, че нациите от Централна и Източна Европа са обединени от общо минало и общо бъдеще и единствено посредством общо деяние и поддръжка, можем да се радваме на независимост, самостоятелност, сигурност и опция за развиване . "

„ Правилността на тази позиция беше доказана от събитията от последните години и още повече от последните шест месеца “, написа Дуда, имайки поради войната в Украйна.

Същевременно Лех Валенса, водачът на " Солидарност " през 80-те години, който взе участие в подписването на Августовските съглашения, отсъстваше от церемониите в Гданск.

Управляващата партия в Полша отхвърли да признае ролята му в борбата с полската комунистическа страна и го упрекна, че е комунистически разузнавач, който е предал същинските водачи на „ Солидарност “ и е оказал помощ на комунистите да намерят мястото си в новата демократична система.

Валенса постоянно е отричал да е комунистически разузнавач.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР