Полските млади лекари, започнали гладна стачка в началото на октомври,

...
Полските млади лекари, започнали гладна стачка в началото на октомври,
Коментари Харесай

Полски лекари спряха гладната стачка и заплашиха с по-агресивни протести

Полските млади лекари, почнали гладна стачка при започване на октомври, я прекратиха, само че се насочат към по-агресивни форми на митинг. Миналата седмица с тях се срещна министърът на опазването на здравето Константи Радживил и по силата на утвърдено от кабинета предложение им даде обещание нарастване до 2025 година до 6 % от Брутният вътрешен продукт. " Човек не трябва да си играе с живота и здравето на пациентите ", сподели обаче той за стачката.

Според лекар Йоана Матецка, представена от " Франс прес " и Българска телеграфна агенция, предлагането на държавното управление е " нереалистично ". " Не се отнасят към нас съществено, не излизат с някакви реалистични оферти, просто желаят да спрем с гладната стачка ", сподели тя, говорейки от името на лекарите.

Те отстояват тезата, че системата на опазване на здравето е сложена на колене и че са претрупани от работа. Един от първите присъединили се в митинга лекари е Пьотър Матия. Той е и един от най-дълго участвалите в гладната стачка, гладувайки в продължение на 12 дни, след което по медицински съображения бива " дисквалифициран " от останалите протестиращи.

По думите му постоянно е работил по 80 часа седмично. " Бях на предната линия на протичащото се в полското опазване на здравето. Лекарите желаят да дават по-добри грижи на пациентите си - само че се сблъскваме с финансова стена. Не заслужават ли поляците положително опазване на здравето? "

Миналата година държавното управление в Полша е похарчило 4.4% от брутния вътрешен артикул за опазване на здравето. Това я подрежда измежду страните с най-ниски разноски в тази област съгласно Организацията за икономическо съдействие и развиване - преди Турция (3.4%) и Латвия (3.2%).

Данните за 2016 година демонстрират, че максимален дял за опазване на здравето от своя Брутният вътрешен продукт е отделило немското държавно управление - 9.5% - следвано от Швеция с 9.2%. Полските специализанти желаят последователно повишение до 2021 година до 6.8 %.

 Полски лекари стопираха гладната стачка и заплашиха с по-агресивни митинги
© Associated Press

Докторите Патриция Печка и Малгожата Кожел побързаха да бележит, че не подценяват пациентите си. " Изпитвам цялостна увереност в това, което върша, използвах целия си отпуск, с цел да съм тук. Не не присъствам от работа. Не желая това да се отрази на пациентите ми. Просто скоро няма да мога да изляза в отпуск ", сподели Печка.

Кожел добави: " През последните две години протестирахме, канихме държавното управление на разговор, наблягайки какъв брой тежко е положението на опазването на здравето, само че нямаше никакъв отговор. Затова считаме, че няма различен вид, с изключение на да прибегнем до гладна стачка ".

Специализантите също по този начин желаят по-малко администрация и нарастване на заплатите. В момента откакто приключат седемгодишното си следване и откакто са почнали работа в болнично поделение, специализантите в Полша получават към 1833 злоти (500 долара) на месец, почти колкото наем на малко жилище във Варшава.

За съпоставяне английски специализант може да чака начална заплата от 1910 лири на месец. Броят на лекарите, които гладуват, постоянно бе някъде към 20. Участие взеха и лекари в Шчечин, Лешно, Лодз, Гданск, Краков и Вроцлав.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР