Полските компании ще използват правните си възможности, за да търсят

...
Полските компании ще използват правните си възможности, за да търсят
Коментари Харесай

Полша плаши Русия със съд заради спрения газ

Полските компании ще употребяват правните си благоприятни условия, с цел да търсят обезщетения за спирането на доставките на съветски газ. Това съобщи президентът Анджей Дуда по време на среща с чешкия си сътрудник Милош Земан в Прага, оповестява " Ройтерс ".

По негови думи полските компании, сключили контракти за доставка на газ с Русия, чиито условия са изцяло нарушени от Москва, ще подхващат съответните правни стъпки.

Дуда изрази убеденост, че полските компании ще бъдат обезщетени " за нарушаването на договорните условия " от съветската страна.

Считано от днес  " Газпром " спря доставките на газ за България и Полша заради неплащане в рубли.

На 31 март президентът Владимир Путин подписа декрет, съгласно който някои страни би трябвало да плащат за газа, доставен след 1 април, единствено в рубли. За тази цел в Газпромбанк се откриват специфични сметки в рубли и задгранична валута вид " К " за задгранични купувачи. Чуждестранният покупател заплаща за газа в договорната валута, GPB го продава на Московската борса и превежда рубли на " Газпром ". В този миг се смята, че задължението за заплащане на естествения запас е изпълнено.

По-рано през днешния ден ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен разгласи, че последното решение на Русия е следващият опит на Русия да употребява газа като инструмент за изнудване Тя обаче увери, че както Полша, по този начин и България към този момент получават газ от своите съседи от Европейски Съюз и посочи, че Кремъл се е провалил в опита си да посее разделяне сред европейците.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР