Полски учени са установили ген, който според тях увеличава повече

...
Полски учени са установили ген, който според тях увеличава повече
Коментари Харесай

Полски учени откриха ген, който води до тежко боледуване от коронавирус

Полски учени са открили ген, който съгласно тях усилва повече от два пъти риска от тежко превозване на ковид - изобретение, което се надяват да помогне на лекарите да разпознават най-застрашените от заболяването пациенти, предава Ройтерс.

Тъй като съмнението във връзка с имунизацията е главен фактор за високата смъртност от ковид в Централна и Източна Европа, откривателите считат, че посочването на хората с максимален риск ще ги насърчи да се ваксинират и ще им даде достъп до по-интензивно лекуване при положение на болест.

„ След повече от година и половина работа успяхме да открием гена, виновен за предразположението към тежко заболяване от ковид. Това значи, че в бъдеще ще можем да идентифицираме най-застрашените ", съобщи министърът на опазването на здравето на Полша Адам Неджелски.

Изследователите от Медицинския университет в Бялисток са открили, че генът е четвъртият по значимост фактор, определящ какъв брой съществено човек ще изкара вируса. Останалите три са възрастта, тежестта и пола.

Генът се среща при към 14% от популацията на Полша, при 8-9% от популацията на Европа като цяло и при 27% от хората в Индия, разяснява проф. Марчин Монюшко, който е отговарял за плана.

Други изследвания също демонстрират смисъла на генетичните фактори за това какъв брой съществено се развива Covid-19. През ноември английски учени оповестиха, че са разпознали версия на ген, която може да бъде обвързвана с двойно по-висок риск от белодробна непълнота от заболяването.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР