Полската верига има около 8200 работници, а оборотът й през

...
Полската верига има около 8200 работници, а оборотът й през
Коментари Харесай

Собственикът на българската "T маркет" купи полската търговска верига Emperia

Полската верига има към 8200 служащи, а оборотът й през 2017 година възлиза на 607 млн. евро

Още по тематиката
Собственикът на " T маркет " възнамерява да купи полската комерсиална компания Emperia

Литовската Maxima е подготвена да заплати за евентуалната договорка 338 млн. $
26 ное 2017
" Максима България " желае да открие още четири нови магазина в страната

Комисия за защита на конкуренцията ревизира дали това ще докара до централизация на пазара
21 ное 2017
Веригата " Т Маркет " е нараснала оборота си с 22% през 2016 година

Компанията възнамерява да вземе още един обект на " Магазини Европа "
3 апр 2017
Магазини " Т-Маркет " отварят в още 12 града

Комисия за защита на конкуренцията позволи на притежателя на веригата да купи и наеме някогашни обекти на " Пени маркет "
30 май 2016
" Т-Маркет " желае да купи 12 магазина на Penny

Собственикът на веригата " Максима България " изиска позволение от Комисия за защита на конкуренцията да купи обектите от отдръпналия се немски ритейлър
27 апр 2016 Литовската Maxima Grupe сполучливо завърши договорката за придобиване на полската компания Emperia Holding, която ръководи веригата магазини Stokrotka, се споделя в изказване на фирмите. Maxima управлява търговски вериги в няколко страни, в това число и в България, където е притежател на " Т маркет ". Maxima Grupe се трансформира в главен акционер в полската компания след придобиването на 93.7% от акциите на стойност 276 млн. евро.

Сделката

Чрез договорката литовската компания се стреми да усили наличието си в ритейл бранша в Полшa. С 436 магазина веригата магазини Stokrotka държи към 20% дял от пазара. Полската верига има към 8200 чиновници, а оборотът й през 2017 година възлиза на 607 млн. евро.
Maxima Grupe управлява комерсиалните вериги под комерсиалните марки Maxima (в балтийските държави), Aldik (в Полша), T-Market (в България) и електронен онлайн магазин за хранителни и ежедневни потребителски артикули Barbora. Компанията е част от Vilniaus Prekyba, една от най-големите групи за търговия на дребно в балтийските страни и Централна и Източна Европа.

В началото на април Maxima Grupe предложи 100 полски злоти за една акция на Emperia Holding в търгово предложение към акционерите, което оцени цялата компания на към 283 млн. евро.
Предложението одобриха 93.7% от акционерите на полската група, а цената е 276 млн. евро. Полската работа за конкуренция и отбрана на потребителите (UOKiK) даде на Maxima Grupe единодушие за придобиването.

" Проведеното произвеждане сподели, че конкуренцията няма да бъде лимитирана на нито един от локалните пазари. След приемането на Emperia Maxima Grupe ще би трябвало да продължи да се конкурира с други компании. Това значи, че на потребителите към момента ще се предлага огромен избор от магазини в непосредствена непосредственост до домовете им. Те ще продължат да имат достъп както до огромните, по този начин и до обичайните магазини за търговия на дребно ", сподели вицепрезидентът на UOKiK.

Плановете на Maxima

Освен придобиването Maxima Grupe възнамерява издаване на облигации на стойност от 300 до 400 млн. евро, с цел да диверсифицира финансирането и да понижи зависимостта си от заеми от банки, оповестиха литовските медии на 20 април.

Изпълнителният шеф на Maxima Grupe Далиус Мисиунас съобщи пред литовския вестник Verslo Zinios, че въпросът ще бъде извършен тази година, само че не е показал график или други детайлности като падеж или рентабилност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР