Полска десноцентристка партия отмени поканата си за посещение идната седмица

...
Полска десноцентристка партия отмени поканата си за посещение идната седмица
Коментари Харесай

КОРУПЦИЯ и в ЕП: Господарят на Бойко стана токсичен

Полска десноцентристка партия анулира поканата си за посещаване идната седмица във Варшава на ръководителя на ЕНП Манфред Вебер и наставник на Бойко Борисов и ГЕРБ, откакто във вторник (4 април) белгийската и немската полиция обискираха централата на ЕНП в Брюксел като част от настоящо следствие за корупция по време на предизборната акция за Европарламент през 2019 година

Базираното в Брюксел електронно издание EURACTIV бе осведомено, че полската делегация в ЕНП е изразила съществено безпокойствие от политическите вреди за десноцентристкото семейство след полицейската акция.

Твърди се, че полската десноцентристка партия Гражданска платформа на някогашния ръководител на Европейския съвет Доналд Туск (2014 – 2019) е поискала от управлението на ЕНП да анулира срещата след остри рецензии от проправителствените медии в Полша, които се пробваха да свържат полската партия със абсурда преди общите избори.

Лидерът на Гражданска платформа Доналд Туск към този момент е отменил присъединяване си в срещата в сряда, защото „ след обиските в централата, медиите, близки до „ Право и правдивост “, се опитваха да въвлекат Доналд Туск в абсурда “. Той иска  „ да избегне политическите вреди, от които партийният водач Манфред Вебер към този момент пострада “, споделил пред EURACTIV източник от ЕНП. Управляващата в Полша партия „ Право и правдивост “ принадлежи към Европейските консерватори и реформисти, чийто водач е италианският министър председател Джорджа Мелони.

 „ Конграчулейшънс “: ЕНП и ГЕРБ публично са токсични партии, проядени от корупция

Манфред Вебер бе постоянен пропагандатор в поддръжка на Бойко Борисов преди парламентарни избори в България, тъй като ГЕРБ членува в ЕНП. Доналд Туск в качеството си на тогавашен ръководител на ЕНП пък бе слушател през октомври 2020 година на изповедта на Борисов по абсурда с парите в чекмеджето.

Той даде да се разбере, че е научил от него коя е митичната Мата Хари, направила фотоси в спалнята му: „ Да, към момента си припомням тази наша среща с Бойко Борисов. Той се опита да изясни в детайли целия скандал и звучеше доста искрено. Историята му беше в действителност ненапълно страшна, подобаваща и за сюжет на престъпен филм или забавен разказ. Сега съществено – да, той е в неволя. Той позволи очевидни неточности, в това число и в персоналния си живот. Той беше изцяло прям с мен ”, описа Доналд Туск три седмици след срещата си с Бойко Борисов.

Вътрешни битки

EURACTIV заяви през януари, че немските десноцентристки партии (ХДС, ХСС) са изразили разочарованието си от Вебер, откакто той е решил без предварителна консултация да построи мостове с Мелони.

В началото на февруари на среща в Мюнхен водачът на ХСС Маркус Зьодер сподели, че е провел дълъг диалог по тематиката с Вебер, който е член на ХСС. „ Това, че страните би трябвало да беседват между тях е разбираемо, само че партийните връзки нямат смисъл от нашата обща позиция “, сподели Зьодер.

ХДС пък недоволства от позицията на Вебер по отношение на произлязлата от средите на ХДС председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Източник от ХДС сподели пред EURACTIV, че „ пасивно-агресивното ” отношение на Вебер към нея не се възприема в позитивна светлина в Берлин.

„ Съгласно настоящето съдружно съглашение Зелените ще имат правото да предлагат идващия еврокомисар на Германия, стига ръководителят на Еврокомисията да не е от Германия “, сподели източник и добави, че пробата ще е вторият мандат на  Фон дер Лайен.

Източникът от ХДС изрази също по този начин паника от неналичието на политически насочена тактика на ЕНП при Вебер.

Реклама

„ Вече няма работни групи, а единствено политически събрания. ЕНП като съществена политическа мощ би трябвало да се концентрира най-вече върху политиките си и по-късно върху общата политиката “, означи източникът от ХДС.

Парите

Договори на стойност над 300 000 евро сред Европейската национална партия (ЕНП) и компания, за която се твърди, че е обвързвана с Марио Фойгт, управител на цифровата акция на ЕНП по време на предизборната акция за Европейски Съюз през 2019 година, са на радара на немските управляващи, научи EURACTIV. Помолен да удостовери тази сума, източник от ЕНП сподели, че сумата е под 200 000 евро.

Въпреки че доста източници от ЕНП потвърдиха, че ръководителят на ЕНП Манфред Вебер не е взел участие „ административно “, политическите вреди са огромни.

Според известия в немските медии обиските са съсредоточени върху възлагането на контракти за цифровата акция в Тюрингия, Германия.

Марио Фойгт съобщи, че е почтен. В сряда (5 април) той бе разпитан от двама немски следователи и един белгийски. Предстоят нови разпити на чиновници на ЕНП, заяви EURACTIV.

По време на акцията служителите на реда са ревизирали компютри и снимали фактури и ръкописни документи.

EURACTIV научи, че немските управляващи, които водят следствието, се пробват да открият дали Фойгт е имал някаква „ сенчеста “ договорка с компанията, която е упълномощила тези контракти, а не дали тези контракти с ЕНП са били законни.

Вебер „ не е взел участие “ в договорката

Няколко източника от ЕНП дадоха да се разбере, че преди акцията през 2019 година Манфред Вебер не е имал персонални връзки с Фойгт и с сегашния началник на стратегическия отдел на ЕНП и дясната ръка на Вебер Удо Золейс.

По информация на EURACTIV Дара Мърфи, тогавашен шеф на акцията, е подписвала  договорите за аутсорсинг „ до избрана сума “.

„ Вебер не е взел участие административно, само че не може да избегне политическата отговорност. Нанесени са вреди, цялата партия страда “, сподели източник, който е взел участие в акциите както на Жан-Клод Юнкер през 2014 година, по този начин и на Манфред Вебер през 2019 година

Същият източник отиде по-далеч, като изясни, че след акцията договорите на доста чиновници са прекъснати „ за една нощ “ и от този момент „ аутсорсингът процъфтява “.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР