Полша трябва да отмени новата си дисциплинарна система за съдиите,

...
Полша трябва да отмени новата си дисциплинарна система за съдиите,
Коментари Харесай

Парите срещу реформите: Еврокомисията постави ребром въпроса на Полша

Полша би трябвало да анулира новата си дисциплинарна система за съдиите, с цел да отключи достъпа до милиарди евро помощ от Европейския съюз, предопределена да помогне за възобновяване на стопанската система й, обиден от пандемията на ковид, сподели ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в четвъртък.

" Искаме да вложим в този проект за възобновяване и резистентност явен ангажимент за разглобяване на дисциплинарната камара, за преустановяване или реформиране на дисциплинарния режим и за започване на развой за преназначаване на съдиите ", сподели Фон дер Лайен.

В сряда, задето не е изпълнила разпореждането му през юни да разпусне неотложно камарата и да върне съдиите, отстранени от работа.

Висшият съд на Европейски Съюз и Европейската комисия считат, че новия дисциплинарен режим за съдиите в Полша, нарушава правото на Европейски Съюз и заплашва правилото за разделяне на управляващите, позволявайки интервенция на политиците в кадровите решения в правосъдната система.

" Мисля, че това е изпълнимо, уповавам се, че ще реализираме съглашение. Но частта за промени е conditio sine qua non (условие, без което не може) ", сподели Фон дер Лайен в първия си коментар след решението на съда в Люксембург.

Полша е подала проекта си за възобновяване и резистентност на 30 април, само че досега Европейската комисия не е излязла с мнение дали той дава отговор на изискванията, с цел да бъде финансиран посредством бюджета на Европейски Съюз. Варшава разчита на 36 милиарда евро до 2026 година като безплатни средства и заеми, с цел да възвърне стопанската система си от пандемията. Въпреки, че двумесечният период за оценка, както и контрактуваното удължение, от дълго време изтекоха, Европейската комисия още не е оповестила мнението си. В сряда неин представител сподели, че тя не си слага краен период за това.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР