Полша ще смени 50 от посланиците си в чужбина като

...
Полша ще смени 50 от посланиците си в чужбина като
Коментари Харесай

Полското правителство ще отстрани 50 посланици, назначени от предишните управляващи

Полша ще смени 50 от посланиците си в чужбина като част от напъните на новото проевропейско държавно управление, с цел да усъвършенства работата на дипломатическите задачи във времена на компликации, съобщи през днешния ден Министерството на външните работи, представено от Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция. Всички дипломати са били назначени от предходните десни ръководещи.

В изказването на министерството не се показват имената на посланиците, които ще бъдат отстранени от външния министър Радослав Шикорски. Предишното евроскептично държавно управление ръководи осем години, до декември 2023 година. Министерството съобщи, че решението е било утвърдено от премиера Доналд Туск и че процесът е почнал.

В изказването не се споделя по кое време отстранените посланици ще бъдат заменени и дали ще има закрити позиции в някое от посолствата на Полша в други страни.

Въпреки това отзоваването на дипломатите може да не бъде утвърдено от президента Анджей Дуда, който е непосредствен с предходното държавно управление и е сериозен към Туск.

Министерството заяви, че смяната е била " нужна " и ще послужи за " по-добро, професионално осъществяване на сложните задания ", пред които е изправена външната политика на Полша.

Туск сподели, че е от основно значение да има екип от правилни пратеници в сложните времена, в които прилежаща Украйна отблъсква пълномащабната съветска инвазия. Той акцентира, че това не е " възмездие " против неговите прародители. Премиерът съобщи още, че има високо мнение за полския дипломат във Вашингтон Марек Магеровски, което допуска, че той няма да бъде заменен.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР