Полша провежда избори в неделя, които мнозина смятат за най-важните

...
Полша провежда избори в неделя, които мнозина смятат за най-важните
Коментари Харесай

Полша се готви да гласува на национални избори с високи залози със застрашени връзки с чужбина и демокрация

Полша организира избори в неделя, които мнозина считат за най-важните от Гласуването през 1989 година, което смъкна комунизма

От ВАНЕСА ГЕРА Associated Press, 14 октомври 2023 година, 12:13 ч. Изборна неделя, която мнозина считат за най-важната след вота през 1989 година, който смъкна комунизма. Заложени са здравето на демокрацията на нацията, нейната правна позиция по отношение на правата на ЛГБТК+ и абортите, както и задграничните съюзи на страна от източния фланг на НАТО, която е била решителен съдружник на Украйна.

Политически специалисти споделят, че изборите няма да бъдат изцяло почтени след осем години на ръководство от консервативна националистическа партия, която е разрушила инспекциите и балансите, с цел да получи повече надзор върху държавните институции, в това число съдилищата, публичните медии и изборния развой себе си.

Противниците на ръководещата партия " Право и правдивост " се притесняват, че това може да е последният им късмет да запазят конституционната система, извоювана на висока цена посредством битката на доста поляци, от някогашния президент Лех Валенса до милионите, подкрепили неговото придвижване „ Солидарност “.

Изборите „ ще решат бъдещето на Полша като страна на демократична народна власт, система, която е поръчител за триумфа на Полша през последните три десетилетия “, написа редакторът на вестник Rzeczpospolita Богуслав Хработа в публицистична публикация в петък.

Поддръжници на ръководещата партия обаче се опасява, че в случай че Законът и справедливостта бъдат гласувани срещу, опозицията ще поведе страната в по-либерална посока, в това число с нови закони, легализиращи абортите и гражданските съюзи за еднополови сътрудници.

Понастоящем дамите в Полша имат право на аборт единствено при положение на обезчестяване или блудничество или в случай че има опасност за живота или здравето им.

“Страхувам се, че ще се събудя след изборите и ще има такава смяна, че да вземем за пример абортите ще бъдат насърчавани (и) ЛГБТ ", сподели държавната служителка Божена Зих, 57, откакто напусна католическа черква, ситуирана в хипстърски регион на Варшава, цялостен с гей-приятелски заведения.

Зих сподели, че отидоха в църквата „ Свети Спасител “ с другар, с цел да се помолят Законът и справедливостта да завоюват трети следващ мандат. Църквите, даже най-свещеното светилище в Полша Ясна гора в Ченстохова, организираха молебствия през последните седмици за претенденти, които поддържат християнските полезности. < /p>

Гражданите, които желаят по-либерална Полша, също се активизираха с два всеобщи марша тази година. Някои интервюирани през последните дни от Асошиейтед прес станаха доста прочувствени или се бореха със сълзите, до момента в който описаха това, което считат за корупция, оттегляне от демокрацията, агитация и яростни разделения в полското общество, откогато „ Право и правдивост “ пристигна на власт през 2015 година

„ Какво се случи в Полша е призрачен сън, ” сподели Марила Ковалевска, 75. „ Да се ​​надяваме, че има цялостна смяна в тази страна. ”

Последните изследвания демонстрират, че Законът и справедливостта има повече поддръжка в сравнение с всяка друга обособена партия, само че не задоволително, с цел да доближи болшинството в Народното събрание, което ще би трябвало да ръководи сама. Може да бъде принудена да потърси поддръжка от крайнодясна партия, Конфедерация, която е враждебна към Украйна.

Проучванията демонстрират, че три опозиционни групи — Гражданска коалиция, Трети път и Нова левица — могат дружно да получат болшинство от места в Народното събрание. Най-голямата е центристката Гражданска коалиция, ръководена от Доналд Туск, някогашен полски министър председател и някогашен президент на Европейския съюз.

Туск се зарече да възвърне върховенството на закона и да възвърне връзките с Европейски Съюз, които станаха мощно обтегнати при Закона и справедливостта. Европейски Съюз задържа милиарди евро средства за възобновяване от пандемията от COVID-19 на Варшава, базирайки се на нарушавания на върховенството на закона.

Малки смени за или срещу по-малките партии биха могли доста да повлияят какви обединения ще бъдат вероятни след изборния ден.

„ Така че имаме тази обстановка на две страни, които считат, че това са избори с доста високи залози, две страни са доста решителни и енергични. Емоциите са доста високи, само че игралното поле не е равностойно “, сподели Яцек Кухарчик, президент на Institute of Public Affairs, основан във Варшава мозъчен концерн.

На фона на големия интерес към изборите повече от 600 000 поляци в чужбина са се записали да гласоподават, три пъти повече в сравнение с през 2015 година, заяви Министерството на външните работи.

Министерството сподели още тя „ неотложно уволни “ своя представител Лукаш Ясина, тъй като сподели, че не всички изборни секции ще могат да преброят всички гласове преди крайния период за подаването им, което би ги предиздвикало да бъдат анулирани. Министерството съобщи в изказване късно в петък, че е готово да организира гласуването в чужбина и че Джасина е уволнен за разпространяване на „ подправена информация “.

Има също високо равнище на държавна благосъстоятелност в полската стопанска система и ръководещата партия е построила система за патронаж, раздавайки хиляди работни места и контракти на своите лоялисти.

Wojciech Przybylski, основен редактор на Visegrad Insight, политическо списание, фокусирано върху Централна Европа, сподели, че практиката заплашва способността на междинната класа да напредва обществено " без специфични връзки с политиката ".

Това от своя страна може да заплаши основите на „ икономическото знамение “, което Полша претърпя в посткомунистическата епоха, сподели той. Сега страната е шестата по величина стопанска система в Европейски Съюз.

Националистическата политика на Право и правдивост също навреди на връзките на Полша с основни съдружници. Докато Полша е правилен съдружник на прилежаща Украйна от нахлуването на Русия и директен център за западни оръжия, връзките се охладиха поради украинското зърно, което влезе на пазара на Полша.

С повишаването на напрежението и с повишаването на числеността на партията Конфедерация, министър-председателят на Полша сподели, че страната му към този момент не изпраща оръжия на Киев.

„ Скараха се с всички, с Европейски Съюз, с НАТО, с всички “, сподели Людмила, 68-годишна, която се опълчва на Закона и справедливостта. Тя не сподели фамилното си име, като сподели, че страната се движи в властническа посока и не се усеща в сигурност по този метод. „ Това е недопустимо, не може да продължава по този начин. “

„ Полша ще бъде толкоз самотна, колкото през 1939 година “, годината, в която избухна Втората международна война, добави тя.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР