Полша поиска от Netflix да промени документален филм за нацистките

...
Полша поиска от Netflix да промени документален филм за нацистките
Коментари Харесай

Полша с гневна реакция на документален филм на Netflix за нацизма

Полша изиска от Netflix да промени документален филм за нацистките лагери на гибелта, написа Би Би Си,  представени от БГНЕС.

Премиерът Матеуш Моравецки написа писмо до компанията за онлайн телевизия , тъй като документалният филм показвал концлагерите в рамките на днешна Полша.

Това основава усещането, че Полша е виновна за лагерите на гибелта, до момента в който страната в действителност е била окупирана от Германия по времето на Втората международна война, написа Моравецки.

От Netflix споделиха пред Ройтерс, че са наясно с терзанията на Варшава.

Моравецки написа на шефа на Netflix Рийд Хастингс, че е значимо " да се уважи паметта на жертвите и да се приказва истината за войната и Холокоста ".

Според премиера на Полша, някои продукции на Нетфликс са " доста неточни ".

Към писмото Моравецки прикрепи и карта на Европа от 1942 година, както и разказът на поляка Витолд Пилецки, който непринудено влиза в концлагера Аушвиц и разказва видяното там, откакто съумява да избяга.-->

" Вярвам, че тази ужасна неточност е позволена без предумисъл ", споделя в писмото си полския министър председател.

Миналата година Полша одобри закон, който не разрешава да се хвърля виновност върху страната за избиването на полските евреи. Под напън от чужбина бяха отстранени трите години затвор, които предвиждаше закона като наказване.

Повечето полски евреи са избити от нацистите по време на окупацията на Полша.

Въпреки това, има документирани случаи на изтребване на евреите от поляци по време и след войната.

През 1941 година поляците от градчето Йедвабне събират евреите и ги изгарят живи в плевня. Смята се, че там са убити повече от 300 души.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР