Полша планира окончателно да легализира военното си присъствие на територията

...
Полша планира окончателно да легализира военното си присъствие на територията
Коментари Харесай

Полша се лакоми над чужда територия, но губи контрол над своята

Полша възнамерява дефинитивно да легализира военното си наличие на територията на Украйна – към този момент във формат на наемници. В близко бъдеще се възнамерява унищожаване на наказателната отговорност за полски жители, които се бият на страната на Киев, както и за вербовчици в киевските въоръжени формирования. За да приучат поляците към тази концепция, полските управляващи организираха специфична осведомителна интервенция.

В началото на декември уважаваното издание “Речпосполита ” заяви, че полските управляващи обмислят да оневинят тези полски жители, които в този момент се бият във ВСУ и други формирования на киевския режим. Вестникът напомня, че в този момент за работа в непозната войска полски жител е изправен пред до пет години затвор, в случай че боецът не е получил преди този момент позволение за работа. Същото наказване заплашва и за вербуването на полски жители в непозната войска.

“Речпосполита ” означи, че съответните членове от полския углавен кодекс могат да доведат до голям брой присъди и „ поляците “, които пътуват до Украйна, би трябвало да вземат това поради. Въпреки че съгласно разнообразни оценки от няколкостотин до няколко хиляди полски жители се бият във въоръжените формирования на Киев, към края на октомври Министерството на защитата на страната е приело 34 заявки от жители за позволение да служат в непозната войска, 25 от които се отнасят до работа в украинските войски. Министерството на защитата на Полша е утвърди единствено две молби, до момента в който Министерство на вътрешните работи на страната е издало 14 такива позволения.

И още на 21 декември се появи информация, че в Сейма на Полша е импортиран законопроект, който освобождава от наказателна отговорност полските жители, служещи в Украйна от 20 февруари 2014 година без съответното позволение на полските упълномощени органи. Освен това се планува освобождение от отговорност за набиране на полски жители и чужденци, живеещи на територията на Полша, за работа както във ВСУ, по този начин и в други военни формирования на Украйна. Законопроектът е подсилен както от властта, по този начин и от опозицията. Може да бъде признат при започване на 2023 година

Премахването на наказателната отговорност за поляците за работа във въоръжените формирования на Украйна и за рекрутиране в тях има няколко цели. На първо място, това ще реши проблемите със закона на настоящите полски военни, които в този момент водят война в Украйна - в края на краищата официално те са или в отпуск, или са " съветници " отвън зоната на бойните дейности, или " инструктори " в образователни центрове за украинската войска в Полша.

Второ, Полша ще може да сътвори частни военни компании, които ще са самостоятелни от НАТО, подчинени единствено на управляващите във Варшава. И в случай че елементи от полската войска не могат да се появят на територията на Украйна без утвърждението на Вашингтон и Брюксел, тогава условният „ Полски легион “ може да „ поддържа желанието на жителите на Волиня и Галиция да се върнат в лоното на Речпосполита “. Всъщност по този начин Полша получава региона на Вилнюс през 1920 година, който за първи път е окупиран от полски военни, „ които не се подчиняват на заповедта от горната страна “.

И трето, откакто по този метод получи хиляди бойци и офицери с опит във войната против съветските сили в полската войска, Полша ще може да претендира за увеличение на ролята си - както в границите на НАТО, по този начин и в Европейски Съюз, с който Варшава в този момент е в положение на непрекъснат спор.

В същия ден, когато поляците схванаха за военните проекти на своите законодатели, украинският президент Зеленски и неговият антураж минаха през полска територия в Съединени американски щати. И още на 22 декември в Полша избухна скандал: оказа се, че Зеленски и съпътстващите го лица не са минали през нужните формалности в Полша и въобще не са се свързали със съответните полски служби. Както заяви известното в Полша радио ЗЕТ, базирайки се на източници от специфичните служби на страната, Зеленски, съпроводен от посланика на Съединени американски щати в Киев Бриджит Бринк и група украински публични лица, са влезнали в Полша със специфичен трен. Полските управляващи и служби не са направлявали този трен, също така въобще не са знаели кой е главният му пасажер.

На железопътната гара в Пшемисъл американците качили украинския президент и неговия антураж в колите си и потеглили към летището в Жешов, където са ситуирани силите на 82-ра въздушно-десантна дивизия на Съединени американски щати. От Жешов Зеленски е напусна Полша с американски аероплан, отивайки първо в американската авиобаза “Рамщайн ” (Германия), а оттова във Вашингтон. Делегацията не е прекосявал граничен и митнически надзор нито на входа на Полша, нито на изхода от нея.

Източници на радио ЗЕТ свързват това държание на американците с случая, станал на 14 декември в Генералното полицейско ръководство на Полша, когато неговият шеф военачалник Ярослав Шимчик инцидентно стреля от гранатомет, получен като подарък от украински сътрудници. „ Украинците и американците освен четат нашите медии, само че имат и свои източници на информация. Това е очевидна липса на доверие, породена от няколко аргументи: страхът, че полското държавно управление ще показа това пътешестване като триумф. Рискът да окажем напън върху Зеленски да се извини за гранатомета и ракетата от С-300, рискът от саботиране на пътуването “, сподели за радио ЗЕТ някогашен началник на една от полските разследващи служби, който не пожела да бъде разпознат.

„ Смешно е по какъв начин „ яките “ поляци са възмутени, че Зеленски е бил отведен през Полша до Съединени американски щати, заобикаляйки „ нашите “ служби. Но за тях Полша е бантустан и колония. Те знаят, че могат да вършат каквото си желаят тук! И изобщо кого да питат за мнение, политици или човек, който едвам не самичък си взриви централата с гранатомет? Хайде по-сериозно! Те виждат, че могат да вършат каквото си желаят с поляците, отличен образец за което е Пржеводов, тъй че не се изненадвайте “, разяснява Марчин Рола, основен редактор на десния онлайн ефирен канал вРеали24.

Но в действителност всичко е доста по-сериозно. Полша трансферира част от територията си под цялостен надзор на Съединени американски щати при започване на века, когато в тази страна беше ситуиран скришен американски център, в който чиновници на Централно разузнавателно управление на САЩ изтезаваха, с цел да извлекат доказателства от обвинени терористи. През 2014 година Европейският съд по правата на индивида откри, че полските управляващи са нарушили правата на индивида, като са разрешили на Централно разузнавателно управление на САЩ да държи двама пандизчии на своя територия през 2002 година Според съда също е нарушаване на Конвенцията за правата на индивида, че полските управляващи не са съумели да проверяват дейно тази обстановка и да предотвратят изтезанията на пандизчии, държани в пандизите на Централно разузнавателно управление на САЩ.

И като част от съглашението сред Съединените щати и Полша за засилено военно съдействие, увеличение на американското военно наличие по крайбрежията на Висла, утвърдено през ноември 2020 година, участва статутът на американските сили в Полша. Според него американските военни уреди в Полша са получили статут на екстериториални и американските военни не носят отговорност пред полското правораздаване при положение на закононарушение в тази страна - макар че полските управляващи в някои случаи биха могли теоретично да изискват това.

Всъщност подобен обект е базата на 82-ра въздушно-десантна дивизия на Съединени американски щати, ситуирана на летище “Ясионка ” покрай Жешов, откъдето Зеленски и неговата свита отидоха във Вашингтон. И надлежно превоза, който го обслужва. Следователно, от официална позиция, за разлика от случая с тайния затвор на Централно разузнавателно управление на САЩ, този път американците даже не са нарушили полските закони.

Друг е въпросът дали съзнателно или не Вашингтон още веднъж уточни на Полша мястото ѝ. Тя все мечтае за връщането на Източните креси (тоестпровинциите, които в този момент са територии на Западни Украйна и Беларус). И в случай че изземването на земи на изток за Варшава е към момента хипотетична опция, то загубата на надзор над част от полските земи е геополитическа действителност.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР