Полша остана много разстроена, защото руският “Росатом успя да избегне

...
Полша остана много разстроена, защото руският “Росатом успя да избегне
Коментари Харесай

Защо Европа не забранява руския атом?

Полша остана доста смутена, тъй като съветският “Росатом ” съумя да избегне глобите в новия 10-ти пакет. Унгария и Франция опазиха правото да работят с Русия. Но даже Германия, която изостави атомните си електроцентрали, в тази ситуация не беше на страната на твърдата позиция на Варшава. Защо за Европа е даже по-трудно да се откаже от съветската атомна сила, в сравнение с да се откаже от въглищата, петрола и газа?

Европейската комисия се отхвърли от проектите си да наложи наказания на съветския нуклеарен бранш или неговите представители в 10-ия си санкционен пакет, оповестиха трима неназовани европейски дипломати пред европейското издание “Политико ”. Основните съперници на въвеждането на ограничавания против съветската нуклеарна промишленост са Унгария и Франция. На собствен ред Полша изрази разочарованието си, че планът на нов пакет от антируски наказания на Европейски Съюз не визира държавната корпорация „ Росатом “.

Как съветската нуклеарна корпорация раздели Европейския съюз и за какво “Росатом ” съумява да избегне европейските наказания?

Третата група страни са срещу всевъзможни ограничавания в нуклеарната сфера. Това са Унгария, България (която заема антируска позиция по други въпроси), Финландия, Чехия и Словакия. Причината е елементарна - тези страни зависят от съветските доставки на гориво за своите проектирани от Съюз на съветските социалистически републики реактори.

В Чехия работят шест нуклеарни блока ВВЕР-440, в Унгария и Словакия по четири блока ВВЕР-440 и два такива в България. И всички са 100% заредени с съветско гориво. Във Финландия съветското нуклеарно гориво заема 36% от пазара.

Горивната компания на Росатом ТВЕЛ е единственият в света лицензиран снабдител на нуклеарно гориво за ВВЕР-440, който просто няма кой да размени, споделя Сергей Кондратиев, заместник-ръководител на икономическия отдел на Института по енергетика и финанси. Освен това за всеки клиент в действителност се създава неповторимо гориво въз основа на тактиката за горивния цикъл на всеки оператор на атомна електроцентрала.

„ През последните години Росатом получава 0,34-0,4 милиарда $ годишно от продажбата на нуклеарно гориво в страните от Европейски Съюз, което е 40% от приходите му от продажбата на гориво като цяло. Руското нуклеарно гориво представляваше 25-28% от целия европейски импорт, “, споделя Кондратиев.

„ В множеството случаи тези страни просто не могат да преминат към различни източници на гориво. Алтернатива може да предложи единствено американската компания “Уестингхаус ”, която създава в Швеция гориво за реактори руска структура. Капацитетът на завода обаче е стеснен. Но главният проблем е, че това гориво не е сертифицирано в страни, където работят реактори по руска структура. И ще отнеме години, с цел да се премине процедурата по узаконяване “, изяснява Кондратиев.

Невъзможно е неотложно изцяло да се размени едно гориво с друго. Първо би трябвало да заредите пробна партида в реакторите, да видите по какъв начин се държи новото гориво. След това делът на американското гориво би трябвало да се усилва доста постепенно и последователно. „ В Украйна този развой лиши години, а в европейските страни най-вероятно ще продължи още по-дълго. Защото европейските регулатори са по-стриктни във връзка с процеса на промяна на горивото поради разпоредбите на сигурност “, изяснява Кондратиев. Следователно той заключва, че при сегашните условия горивото на “Росатом ” за реактори от руски вид е незаменимо за дълго време - 10-15 години.

„ Следователно най-вероятно руските атомни електроцентрали в Източна Европа, до момента в който не бъдат изведени от употреба заради напреднала възраст, ще работят с гориво на “Росатом ”, в противоположен случай просто ще бъдат затворени заради глобите. Това значи пълномащабна енергийна рецесия най-малко за няколко страни, а даже може за целия район на Източна Европа “, предвижда специалистът.

Традиционно реакторите ВВЕР-440 обезпечават половината от производството на електрическа енергия в Унгария и повече от половината в Словакия. Поради това съгласно европейските регулатори цените на електрическата енергия в тези страни са измежду най-ниските в Европейски Съюз. Следователно без атомни централи рецесията е неизбежна.

Само че няма да стане незабавно след глобите, а след шест до девет месеца, когато ще би трябвало да се презарежда горивото и към този момент няма да може да се купува. Горивото в атомните електроцентрали нормално се презарежда един път годишно.

Ако Европейски Съюз реши да наложи възбрана на присъединяване на Русия в построяването на реактори в европейските страни, то Унгария ще загуби плана за създаване на втория стадий на АЕЦ „ Пакш “ от „ Росатом “. Още предходната година има публикуван строителен лиценз и унгарците се готвят да стартират работа по обекта.

Според специалиста, в случай че се вкара единствено такава възбрана, тогава енергийна рецесия в Унгария няма да се случи незабавно, защото съществуващите реактори ще продължат да работят. Кризата обаче обезпечено ще се случи след 8-10 години, защото старите реактори ще излязат от употреба, а нови няма да се появят на тяхно място. Защото даже и да се откри нов бизнесмен, ще бъде нереалистично да се премине още веднъж през всички стадии на утвърждение и да се построи централата за 10 години и най-вероятно този план ще спре без “Росатом ”.

Всъщност даже Германия не поддържа наказания против “Росатом ”, макар че Германия има мощно антиядрено лоби и антируска изразителност при сегашните управляващи. Освен това Германия от дълго време без значение реши да се откаже от нуклеарното произвеждане. Страната обаче има огромен дял приложимост на газ за сила.

„ Германия гледа на енергийния пазар световно и схваща, че може също да пострада от тези наказания. Ако при започване на зимата на 2023-2024 година европейските страни би трябвало да изключат реакторите си заради липса на съветско нуклеарно гориво, тогава това ще значи едно - всички ще би трябвало да усилят потреблението на газ, което ще докара до недостиг и повишение на цената на газа “, споделя Кондратиев. Това ще бъде нов удар за европейската стопанска система, която към този момент издиша.

Във Франция, в противен случай, делът на ятома в производството е висок. Още повече, че французите просто имат лични пълномощия и реактори и се обезпечават с гориво, като купуват първични материали в Африка (бившите колонии). Вярно, те също купуват гориво от “Росатом ”, защото компанията може да създава гориво за реактори от западен вид. Но в случай че се наложи, французите ще се оправят и сами, счита специалистът.

„ Подобни наказания обаче не остават незабелязани за международния пазар. Вече видяхме това през 2022 година на пазарите на въглища и нефт. “Росатом ” създава повече от една трета от всички артикули на обогатен уран в света и заема 17-20% от международния пазар за произвеждане на гориво. Той управлява минни уреди в Казахстан, има контракти за доставка на уран от Узбекистан. Във всеки случай глобите ще обиден цялата верига, а освен Русия. Следователно глобите против “Росатом ” ще доведат до по-високи цени на международния пазар на нуклеарно гориво. Франция не е подготвена да сътвори мощна турбулентност на международния пазар на уран с непредвидими последствия. Тъй като конкурентоспособността на нейната стопанска система зависи директно от френската нуклеарна промишленост “, изяснява Сергей Кондратиев.

Друг значим миг. “Росатом ” освен доставя нуклеарно гориво, само че единствен в света, който по едно и също време доставя гориво и събира отработеното за преправка и погребение. От французите той взема апропо отработено гориво, което не е негово.

„ За потребителите това е доста преференциален вид, защото не е належащо да се влага в създаването на технологии за преправка и предпазване на боклуци и създаване на непрекъснато вместилище за отработено нуклеарно гориво. Всичко това е скъпо, лишава доста време, в това число сертификация, търсене и координиране на територията с локалните поданици за построяването на непрекъснато вместилище “, споделя източникът. Например американците даже не си връщат горивото.

В реалност даже Полша и балтийските страни индиректно ще пострадат от тези наказания против “Росатом ”. „ Защото Полша, да вземем за пример, в този момент купува електрическа енергия от Чехия и Словакия, която също се генерира в атомни електроцентрали. А балтийските страни от Финландия, където също може да има компликации с производството на електрическа енергия в старите атомни електроцентрали “, споделя Кондратиев. Да не приказваме, че прекъсването на АЕЦ ще изостри газовата рецесия в Европа като цяло.

Превод: Водоснабдителна система

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР