Полша и Унгария разкритикуваха остро решението на Съда на Европейския

...
Полша и Унгария разкритикуваха остро решението на Съда на Европейския
Коментари Харесай

Полша и Унгария разкритикуваха остро решение на Съда на ЕС

Полша и Унгария разкритикуваха остро решението на Съда на Европейския съюз, че Брюксел има право да понижи финансирането на страни-членки, които нарушават върховенството на закона. Решението на съда на процедура ще разреши на Европейска комисия да понижи или приключи финансирането на Варшава и Будапеща.

Атака против суверенитета - това беше първата реакция на Полша след решението на Съда на Европейския съюз. В Туитър заместник-министърът на правораздаването Себастиан Калета написа, че Полша би трябвало да отбрани своята народна власт от изнудване, което цели да отнеме на страната правото на самоопределяне.

Премиерът Матеуш моравецк съобщи, че в Европейския съюз е в ход рисков развой на бюрократична концентрация и федерализация.

" Решението е доказателство, че Брюксел надвишава пълномощията си ", написа във Facebook унгарският министър на правораздаването Юдит Варга. Тя дефинира решението на съда като невиждана офанзива против Унгария и съобщи, че то е политически стимулирано поради Закона за отбрана на децата, който съгласно критиците му нападна правата на LGBT общността.

На 3 април дружно с парламентарните избори в Унгария ще се организира референдум за Закона. " Бюрократичният хайлайф в Брюксел не желае да одобри свободния избор и мнението на унгарския народ ", написа още във Facebook Юдит Варга.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че решението на Съда удостоверява, че Комисията е на прав път. 

" През идващите дни ще приемем насоки, които ще дадат още по-голяма изясненост по какъв начин ще прилагаме механизма в бъдеще, " сподели още Фон дер Лайен.

Решението на Съда на Европейския съюз е по тъжба на Будапеща и Варшава за механизма, който обвързва върховенството на закона с евросредствата. Така при неспазване на върховенството на закона страните-членки могат да решат с квалифицирано болшинство да спрат евросредствата за друга страна от Съюза.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР