Полша и Европейската комисия имат общи интереси, посочи Моравецки след

...
Полша и Европейската комисия имат общи интереси, посочи Моравецки след
Коментари Харесай

Полша не отстъпи пред Брюксел за съдебната реформа

Полша и Европейската комисия имат общи ползи, уточни Моравецки след траялата близо три часа среща с ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

"Ние ще се стараем да взаимодействаме в разнообразни области, ще се стараем да стигаме до компромис ", съобщи той.

Моравецки означи, че при започване на срещата с Юнкер е приказвал за върховенството на закона в Полша - противоречив въпрос в връзките сред страните.

"Ние представихме същността на нашата правосъдна промяна ", сподели полският министър председател. Нашето желание е да създадем тази система по-ефективна, по-справедлива, по-обективна ", увери Моравецки, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

На 20 декември Европейската комисия за първи път в историята на Европейски Съюз задейства наказателна процедура във връзка с Полша за нарушение на фундаменталния принцип за самостоятелност на правосъдната система. Процедурата може да докара до лишаването на Полша от право на глас в Съвета на Европейски Съюз.

Европейски Съюз упорства за господство на закона, разделяне на управляващите и независимост на словото.

Наскоро в Полша бяха признати два противоречиви законопроекта за правосъдната система макар предизвестията на Европейския съюз. Нормативните актове дават на изпълнителната власт по-голям надзор над Върховния съд (ВС) и Националния съвет на магистратурата (НСМ - Висшия правосъден съвет).

В общо изказване след вчерашната среща беше посочено, че Моравецки и Юнкер са имали другарски диалог, включващ в детайли разискване на въпроса за върховенството на закона в Полша. Двамата са се договорили, че ще се срещнат още веднъж, с цел да продължат полемиката за реализиране на прогрес по въпроса до края на февруари.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР